Expolisen Mustafa lär ut svenska konstigheter

Mustafa Panshiri lämnade polisen under flyktingvågen 2015 för att lära nyanlända mer om hur svenskar är. Nu kommer han till Visby.

Mustafa Panshiri under den tid då han arbetade inom polisen.

Mustafa Panshiri under den tid då han arbetade inom polisen.

Foto: Jenny Eriksen

Visby2019-09-15 07:47

Han är känd som Linköpingspolisen som lämnade sitt jobb för att lära flyktingungdomar hur Sverige fungerar. Mustafa Panshiri kom till Sverige som elvaåring och förbryllades av sitt nya land.

– Sverige är ett väldigt märkligt land att komma till, och jag vill förmedla vad det innebär att bo i Sverige, sa han till Aftonbladet, i samband med Svenska hjältar-galan.

Hans föreläsningar handlar om lag, demokrati och jämställdhetsfrågor. Han vill också förmedla vilka värderingar som finns i Sverige, värderingar som inte sällan går på tvärs mot de som finns i flyktingars hemländer. Under de senaste tre åren har Mustafa Panshiri föreläst i över 200 svenska kommuner. Måndag 16 september föreläser han på Vuxenutbildningen i Visby. 
– Jag vill att vi ska lyckas med integrationen i Sverige, och det kommer att ta ett tag. Men jag försöker göra så mycket jag kan i min roll. Så jag fortsätter resa runt i Sverige.

Föreläsningerna riktar sig främst till ungdomar och de som arbetar med integration och unga. 

– Det brukar vara positiva reaktioner. Framför allt är ungdomarna väldigt nyfikna och vill lära sig.

 2017 prisades han som Årets folkbildare av Studieförbundet vuxenskolan.

Mustafa Panshiri.
Mustafa Panshiri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!