Den infekterade vårdnadstvisten fortsätter

I mitten av oktober ska föräldrarna i den omtalade vårdnadstvisten åter till Gotlands tingsrätt. Den här gången är det mammans umgängesrätt som står i fokus.

Mamman och pappan i den omtalade vårdnadstvisten har kallats till en muntlig förberedelse.

Mamman och pappan i den omtalade vårdnadstvisten har kallats till en muntlig förberedelse.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Visby2019-09-14 11:15

Under de senaste dagarna har vårdnadstvisten på Gotland åter fått ljus på sig. Detta i samband med den JO-anmälan som advokat Thomas Bodström lämnade in i början av september. Den var riktad mot socialtjänsten på Gotland.

I bakgrunden av JO-anmälan pågår fortfarande rättsprocessen mellan föräldrarna. Svea hovrätt tilldömde i början av 2019 pappan ensam vårdnad av barnen. Det överklagade mamman och hennes företrädare Thomas Bodström. Nu begär de umgängesrätt för mamman.

– Man kan inte bara skära av kontakten mellan mamman och barnen. Jag hoppas på en frivillig lösning mellan föräldrarna och jag hoppas och tror på en konstruktiv dialog med pappans advokat, säger Thomas Bodström.

Den 16 oktober ska båda parter till Gotlands tingsrätt för en muntlig förberedelse. Advokat Shantu Wahlgren företräder pappan. Hon anser att hovrätten redan har sagt sitt.

– I sin dom menade hovrätten att barnen inledningsvis behövde få landa hos pappan, för att de skulle ges tillfälle att återknyta till sin pappa utan att hamna i lojalitetskonflikt mellan föräldrarna.  Han har hållits ifrån barnen i fem år får man komma ihåg. Jag vill också poängtera att det var mamman som överklagade tingsrättens dom om gemensam vårdnad och helgumgänge för pappan, en dom som pappan var nöjd med, eftersom hon inte ansåg att barnen skulle ha något umgänge med pappan alls, säger Shantu Wahlgren.

Karta: Gotlands Tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!