De höjde sina röster i en tyst cirkel

Ett fyrtiotal personer samlades på tisdagen i Visby för att protestera mot tvångsutvisningarna till Afghanistan. Många kom för att stötta utvisningshotade vännen Hasebullah Fateh.

På flera håll i Sverige arrangerades under tisdagen "Cirklar av tystnad". Syftet var att manifestera mot tvångsutvisningarna till Afghanistan.

På flera håll i Sverige arrangerades under tisdagen "Cirklar av tystnad". Syftet var att manifestera mot tvångsutvisningarna till Afghanistan.

Foto: Malin Stenström

Visby2019-10-01 20:45

Under de senaste åren har tvångsutvisningarna till Afghanistan ökat kraftigt i Sverige. Bara under årets fyra första månader blev nästan hundra personer utvisade med polis. Detta kan jämföras med år 2016 då 24 personer blev tvångsutvisade.

Den första oktober var ytterligare en massdeportation planerad, men den genomfördes inte utan motdemonstrationer. På flera håll i landet arrangerades "cirklar av tystnad" under tisdagen. Däribland i Visby där ett fyrtiotal personer hade samlats för att höja sina röster i tystnad och hand i hand. 

– Jag tycker att det är så inhumant. Det ska vara ett rättssäkert samhälle men det görs inte rättssäkra bedömningar. Det känns jättefint att det är många här som vill visa sitt stöd. Många känner Hasebullah Fateh, sa Cecilia Herdenstam, ordförande i föreningen Tillsammans för ensamkommande på Gotland.

Hasebullah Fateh kom till Sverige år 2015 och Gotland blev hans nya hem. Han skulle i augusti ha börjat andra året på naturvetenskapsprogrammet, men istället har han sedan den 17 juli suttit i förvaret i Märsta och väntat på ett besked. En av de som var på plats under manifestationen var Ylva Liljeholm som Hasebullah har bott hos under de senaste två och ett halvt åren.

– Jag känner mig bara väldigt ledsen. Varför ska man skicka ut fungerande människor som bidrar till samhället. Jag förstår inte det, sa hon innan hon åter ställde sig tyst i ringen.

2018 tvångsutvisades 151 personer från Sverige till Afghanistan.
2018 tvångsutvisades 151 personer från Sverige till Afghanistan.
Karta: Östercentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!