Akutenbygget kan bli dubbelt så dyrt

I slutet av denna vecka kommer en slutrapport från den fördjupade förstudien kring bygget av den nya akuten. Redan nu framgår det att det ursprungliga förslaget inte kommer att fungera.

Bygget av nya akuten kan bli dubbelt så dyrt.

Bygget av nya akuten kan bli dubbelt så dyrt.

Foto: Krister Nordin/arkiv

Visby2019-09-25 06:30

Just nu pågår en fördjupad förstudie kring den nya akuten på Visby lasarett. En slutrapport ska vara klar den 27 september, alltså nu på fredag. Redan nu visar den fördjupade förstudien att det tänkta genomförandet som bygger på den enkla förstudien från 2015 inte är genomförbart. Projektets styrgrupp har därför tagit fram två möjliga alternativ för ett fortsatt projekt.

– Ursprungsalternativet fungerar inte. Därför måste vi välja ett nytt alternativ. Det finns nu två nya alternativ som går ut på att man bygger nytt vid sidan om den pågående verksamheten. Vi måste ju ha en akut som fungerar under byggtiden, säger Brittis Benzler (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I ett dokument som rubriceras "personalinformation" på regionens hemsida presenteras de båda alternativen:

 Alternativ 1, Ny- och ombyggnad om totalt ca 2300 m2 (inkl. 400 m2 ambulanshall). Alternativet innebär att man kommer att lämna ca 190 m2 tomställt för andra verksamheter och 150 m2 där verksamhet fortsatt kommer att bedrivas av kirurg-, urolog- och ortopedmottagningarna samt att ca 160 m2 rivs. 

Alternativ 2, Nybyggnad om totalt ca 2300 m2 (inkl. 400 m2 ambulanshall). Alternativet innebär att man kommer att lämna ca 590 m2 tomställt för andra verksamheter och 150 m2 där verksamhet fortsatt kommer att bedrivas av kirurg-, urolog- och ortopedmottagningarna samt att ca 160 m2 rivs.

På måndag, den 30 september, kommer hälso- och sjukvårdsnämnden att diskutera alternativen. Ett förslag till fortsatt hantering av projektet kommer att skickas vidare till regionsstyrelsens arbetsutskott för hantering i budgetavstämningen i början av oktober.  Klart är i alla fall att de båda alternativen är betydligt dyrare än det ursprungliga förslaget med en budget på 77 miljoner kronor. 

Enligt beräkningar skulle alternativ 1 kosta mellan 100 och 120 miljoner kronor och alternativ 2 mellan 120 och 150 miljoner kronor.

Kan fördyringen komma att stjälpa projektet?

– Det kommer att bli dyrare, men vi måste göra något åt akutmottagningen. Det handlar om arbetsmiljö och patientsäkerhet och min bild från arbetsutskottet är att alla verkar införstådda med att vi måste göra det här, säger Brittis Benzler.

Gotlands Tidningar har sökt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats Ola Röden (L), men utan resultat.

Det finns två nya alternativ som hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta ställning till.
Det finns två nya alternativ som hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta ställning till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!