Här växer Gotlands nya regemente fram

I Tofta uppförs just nu Sveriges första regemente sedan 1940-talet upp, det miljardbygge som i första hand ska användas av 18:e stridsgruppen.

Den nya stabsbyggnaden för 18:e stridsgruppen är under uppbyggnad. I dag håller stridsruppen till i temporära lokaler på skjutfältet.

Den nya stabsbyggnaden för 18:e stridsgruppen är under uppbyggnad. I dag håller stridsruppen till i temporära lokaler på skjutfältet.

Foto: Dennis Pettersson

Tofta2019-09-20 06:01

Försvarsbeslutet 2015 placerade en mekaniserad stridsgrupp på Gotland. I mars 2018 sattes den första spaden i jorden för bygget av försvarets nya garnison i Tofta. 

Sedan dess har arbetet med att färdigställa byggplanerna pågått för fullt. Än finns visserligen mycket kvar att göra innan det nya garnisonsområdet står helt klart.

Samtidigt har en hel del hunnit hända. Skog och ängar har blivit asfalt. Fram har stabsbyggnad, träningsanläggning, uppställningsplats för stridsfordon, fordonsverkstad, plutonsförråd, tvätthall och vaktbyggnad vuxit. 

En del är klart, annat byggs för fullt.

– Det är lite tidigt att säga "äntligen", men klart att det är fantastiskt att vi kommit så här långt, säger Tomas Ängshammar, som nyligen tillträdde tjänsten som kommunikationschef vid Gotlands regemente.

Bygget som nu pågår är den första etappen av Gotlands nya garnison som i första hand ska användas av 18:e stridsgruppen, som nu vid årsskiftet övergår från att ha tillhört P4 Skaraborgs regemente till Gotlands dito och P18. 

Bygget har kantats av överklaganden av både bygglov och entreprenadupphandling. Något som försenat planerna.

– Klart det är en frustration att saker tar tid. Samtidigt måste saker ha sin gång, säger Tomas Ängshammar. 

Initialt kallades bygget för ett 900-miljonersbygge. Numera är miljardvallen sprängd och den slutgiltiga notan beräknas landa på 1,3 miljarder kronor för det som nu byggs. En nödvändig fördyring, menar Tomas Ängshammar.

– Byggnaderna blir större än vad det först räknades med. Den större storleken är behövlig för att få plats med allt.

Huvudentreprenör för nybygget är Skanska.

– Det här kommer i många år framöver ge bygguppdrag åt gotländska företag, säger Tomas Ängshammar.

För trots att de aktuella byggena beräknas vara färdigställda först nästa år är planen att garnisonområdet ska fortsätta expandera. Och det rejält. När rum ska göras till framtida värnpliktiga måste de militära anläggningarna bli fler.

– Det handlar om minst det dubbla, tror Tomas Ängshammar.

– Logement, matsal, stabsbyggnader. Mycket ska till för att göra plats åt en större verksamhet och det gäller fortsatt tillväxt ett antal år framöver.

På lördag bjuder Gotlands regemente in till Garnisonens dag. Allmänheten bjuds på aktiviteter som att åka bandvagn, hålla i vapen och möjligheten att träffa regementets personal. 

Samtidigt är det knappast någon hemlighet att satsningen även fungerar som rekryteringskampanj till jobb inom försvaret på ön.

– Ett sätt att locka både ungdomar och andra att vilja jobba här. Visa att det går att göra karriär inom försvaret; en överbefälhavare har en gång varit soldat. Och vi kommer att behöva mycket folk, säger Tomas Ängshammar.

Han menar att det uppkommit slitningar (nyckelord här är bullernivåer och påverkansområde) i samband med militärens återkomst till ön. Men på det stora hela menar han att militären har välkomnats väl.

– Jag uppfattar det militära intresset på Gotland som stort. Vi ser fram emot Garnisonens dag och hoppas det ska bli en tradition för oss och för andra gotlänningar, säger Tomas Ängshammar.

– Vi vill vara så öppna vi bara kan. Faktum är att anläggningen måste hålla stängt till vardags, både för att det faktiskt kan vara livsfarligt och det finns saker alla inte bör känna till. Men vi vill också avmystifiera försvaret.

Efter sista förbandsnedläggningen på Gotland 2005 såldes många av de tidigare anläggningarna. Numera håller bland annat Region Gotland till i de gamla lokalerna på Visborg.

– Med tanke på dagens läge är det klart att det inte var så praktiskt att det gamla lades ner. Samtidigt får vi nu Sveriges modernaste försvarsfaciliteter, säger Tomas Ängshammar.

Gotlands regementes maskot – militärbaggen Harald V — medverkar även han under Garnisonens dag på lördag.
Gotlands regementes maskot – militärbaggen Harald V — medverkar även han under Garnisonens dag på lördag.
Karta: Gotlands regemente
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!