Ibsen Ett dockhem med drag frÄn vÄr tid

”Vi lever i en samtid som behöver speglas” sĂ€ger Maria Weisby som regisserat Ett dockhem och lagt in toner av Metoo i den 140 Ă„r gamla historien om en ung hustrus liv.

Maria Weisby regisserar förestÀllningen Ett dockhem och hade försnack med lÀnsteaterchefen Thomas Sundström pÄ onsdagen.

Maria Weisby regisserar förestÀllningen Ett dockhem och hade försnack med lÀnsteaterchefen Thomas Sundström pÄ onsdagen.

Foto: Åsa Sveds

Teater & musikal2019-10-04 12:29

Idag och i morgon visas förestĂ€llningen Ett dockhem pĂ„ lĂ€nsteatern i Visby. Redan pĂ„ onsdagen mötte regissören Maria Weisby, sin publik under ett försnack om pjĂ€sen. 

Thomas Sundström som Ă€r konstnĂ€rlig ledare pĂ„ lĂ€nsteatern samtalade men henne och avslöjades att hon hade ett förflutet pĂ„ Gotland och det tillsammans med honom. Maria Weisby kom som 19-Ă„rig skĂ„despelare till teatern i Visby och fick jobba med Thomas sundström som dĂ„ var musiker. 

Ett dockhem Ă€r en klassiker skriven av Henrik Ibsens 1879. Scenkonst Sörmland stĂ„r för förestĂ€llningen som handlar om unga Nora. Hon Ă€r gift med Thorvald och lever utĂ„t sett ett till synes perfekt liv i en borgerlig miljö dĂ€r mannen kallar henne sin docka och ser henne som en Ă€godel. Efter hand inser hon att deras Ă€ktenskap och hennes roll i det inte Ă€r den hon vill ha. 

I början av Àktenskapet gör hon allt för honom men inser efter hand att hon hÄller pÄ att förlora allt.

– Till sist börjar vi förstĂ„ att hon inte vill vara den person som mannen vill att hon ska vara. 

”Jag tror att jag först och frĂ€mst Ă€r mĂ€nniska, jag precis som du – eller i alla fall att jag ska försöka bli det”, sĂ€ger Nora. 

PjÀsen sattes upp för första gÄngen i Köpenhamn. 140 Är senare har Maria Weisby gett sig pÄ att tolka samma berÀttelse utifrÄn dagens synsÀtt.

Var grÀnserna gÄr nÀr man tolkar en klassiker, Àr en frÄga som Thomas Sundström stÀller.

– Vi fĂ„r ju göra vad vi vill med en klassiker, göra den till vĂ„r egen. I det hĂ€r fallet har jag bara strukit men inte lagt till nĂ„got, sĂ€ger Maria Weisby, 

– Jag har tagit bort barnen och tjĂ€nstefolket för att göra innehĂ„llet mer angelĂ€get utifrĂ„n paret och fokusera pĂ„ relationerna och dynamiken. 

Ett dockhem har spelats om och om igen under alla dessa Ă„r. I denna version fĂ„r Metoo-rörelsen  vara med som en del av dagens verklighet. 

– Genom Metoo visade det sig att vĂ€ldigt mĂ„nga, mest kvinnor blivit illa behandlade, blivit offer som tagit pĂ„ sig skammen, sĂ€ger Maria Weisly och pekar pĂ„ den hierarkiska situationen. 

– Nora Ă€r inte ett offer i vĂ„r förestĂ€llning men det finns grĂ€nser och beröringspunkter mellan dessa kvinnor och Noras situation. ­

FörestÀllningen har spelats pÄ fastlandet sedan i somras och reaktionerna har varit positiva.

– De har varit överraskade bra och i stort sett utsĂ„lt.

De tvĂ„ förestĂ€llningarna pĂ„ lĂ€nsteatern i Visby Ă€r redan utsĂ„lda. 

Siham Shurafa spelar Nora i Ett dockhem.
Siham Shurafa spelar Nora i Ett dockhem.
Karta: Visby
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!