Säljer prästgården och bygger nytt

I flera år har en försäljning av Stenkyrka prästgård varit på gång. Nu har kyrkorådet beslutat vem som får köpa prästbostaden.

Prästgården i Stenkyrka säljs och pengarna ska användas till att bygga ett nytt församlingshus intill kyrkan.

Prästgården i Stenkyrka säljs och pengarna ska användas till att bygga ett nytt församlingshus intill kyrkan.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Stenkyrka2019-10-26 08:03

En försäljning av prästgården i Stenkyrka har diskuterats i flera år. Behovet av prästbostäder blir allt mindre och de stora prästgårdarna är dyra i drift och lider ofta av eftersatt underhåll.

 Det nybildade utvecklingsbolaget Stenkyrka utveckling AB har varit intresserade att köpa fastigheten för att säkerställa att där inte blir sommarbostad. Men när kyrkorådet på torsdagen beslutade om en försäljning var det med en annan köpare.

Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde, förklarar att så länge köpekontraktet inte är undertecknat vill hon inte avslöja köparnas namn eller köpeskillingen.

– Jag kan säga att det är ett par med barn som ska ha det som bostad och bo där permanent.

Pengarna från försäljningen ska användas till att bygga ett nytt församlingshus intill kyrkan, på kyrkans mark.

– Vi vill satsa i Stenkyrka och bygga ett nytt funktionellt och klimatsmart församlingshus. I dag har vi vår barnverksamhet i Lummelunda. Det är ett jättetrevligt hus, men vi vill att det ska vara närmare för barnen, som går i skolan i Stenkyrka, att ta sig och slippa transporterna, säger Martina Åkeson Wollbo.

Att sälja prästgården är inget enkelt beslut och Martina Åkeson Wollbo vet att många gärna sett att den stannat i församlingen.

– Det är en svunnen tid med gamla traditioner och vi hade gärna behållit den. Ibland tvingas man göra svåra val, men det är en ny tid som vi inte kan värja oss mot, säger Martina Åkeson Wollbo.

Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.
Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.
Karta: Stenkyrka prästgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!