Elias Lyth bland de yngsta på SM i Eskilstuna

Elias Lyth är ensam från Wisby Simsällskap att ställa upp i JSM. Trots att han är bland de yngsta i starfälten ser han positivt på tävlingen.

En halvtimmes upp- och nedvarvning på land omfamnar simträningen.

En halvtimmes upp- och nedvarvning på land omfamnar simträningen.

Foto: Emil Karlsson

Simning2019-11-13 07:16

Enligt Eskilstunas simklubb var det 61 år sedan den svenska sim-eliten gjorde upp i staden. Nu är det snart dags igen, mellan den 13 och 17 november ska Sveriges bästa simmare avgöra JSM och SM 2019 i Munktellbadet. I startlistorna hittar man bland annat den gotländska 14-åringen Elias Lyth från Wisby simsällskap. 

– Det är 100 och 200 meter bröst som jag tävlar i. Det långa loppet känns bäst, min teknik passar bra där. Men jag har egentligen inga förhoppningar om någon pallplats, det är mitt första SM och jag ska försöka att ha så kul som möjligt bara. 

Elias är hemmahörande i Visby och därför spenderar han stora delar av sin vakna tid i Solbergabadets blå vatten.

– Bassängen är 25 meter lång vilket kan innebära ett problem vid tävlingar. På hösten är det ofta 25-metersbanor som gäller men på våren är det istället 50-metersbanor man simmar i. Och i exempelvis OS är banorna också 50 meter långa. Jag gör mitt bästa för att anpassa mig när det behövs, säger Elias Lyth. 

Mellan skolan och sängen ska åtta träningspass i veckan hinnas med, vissa dagar tränar han dubbelt och det är egentligen bara söndagarna som är "lediga".

– Ett av passen är på gym och resten i simhallen. Det blir inte speciellt mycket tid över till annat, man får leta efter små hål i schemat till att göra läxor och sådant. På söndagarna brukar jag kunna hinna med det.

På tal om skola så börjar det dra ihop sig för gymnasieval, om Gotlandssonen blir kvar på  ön efter sommaren är ovisst.

– Jag har sökt till en riksidrottsgymnasiet i Helsingborg, det lutar däråt men jag är fortfarande inte säker. Här i Visby vet jag att jag har en bra tränare och bra kompisar att träna tillsammans med. Men i Helsingborg är anläggningarna bättre och jag kommer få mycket mer tid i vattnet där.

Vad säger mamma och pappa då?

– De stödjer mig såklart, de tror att flytten skulle kunna stärka min simning. Fast de säger att de nog kommer sakna mig också. 

För Elias är det första gången han medverkar i en så pass stor tävling och till råga på det är han bland de yngsta i startfältet. 

– Jag tror inte det är någon som är yngre än mig i varken 100- eller 200-metersloppen. Och förutom min tränare är jag ensam ifrån Gotland på tävlingen men det är ingen fara. Jag känner några i andra klubbar och hoppas som sagt mest på att ha kul.

Tidigare WSS-simmaren Linus Kahl tävlar också för sitt Landskrona i både JSM och SM.

Får han välja så är 200 meter bröstsim favoritgrenen.
Får han välja så är 200 meter bröstsim favoritgrenen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!