Emanuel Norrby om nya rollen i "Idol"

Den gotländska musikern Emanuel Norrby har fått en ny roll i samband med inspelningarna av "Idol". I oktober väntar också inspelning av SVT:s långkörare "Så ska det låta".

Emanuel Norrby har fått en ny roll i "Idol".

Emanuel Norrby har fått en ny roll i "Idol".

Foto: Privat

Musik2019-09-19 20:23

Emanuel Norrby har varit kapellmästare för "Diggiloo", lett Orups och Danny Saucedos krogshower, grundat "Så mycket Burgsvik" och är även aktuell som en av lagledarna i SVT:s "Så ska det låta".

Nu kan han sätta en ny roll på sitt CV - Emanuel Norrby är nämligen musikredaktör för Idol. En tjänst som innefattar det mesta rent musikmässigt. 

– Det var i våras som de hörde av sig till mig efter att de fått nys om mitt namn. Då var jag där och snackade litegrann med dem, jag ville förstå vad rollen innebar, säger Emanuel Norrby. 

Vad innefattar din roll? 

– Arbetsbeskrivningen innefattar väl egentligen mycket som jag tidigare gjort fast nu är det från en annan vinkel. Jag är med och formar all musik och hjälper till så att det ska bli så bra som möjligt, säger Emanuel Norrby.

– Jag hjälper "idolerna" med deras val av låtar och tillsammans med en kapellmästare och en röstcoach hjälps vi åt för att ge idolerna bästa möjliga förutsättningar. Vi hjälper dem med deras låtval och hur de vill att det ska framföras. Sedan är jag med och planerar kring gästartister och öppningsnummer till varje program, säger Emanuel Norrby.

"Idol" är en tävling där prestationen avgör om du blir kvar i tävlingen och har chansen att bli årets vinnare av tävlingen. Det är en annorlunda och ny upplevelse för många av deltagarna.

– Det är många som gör det här för första gången, som aldrig uppträtt med band och aldrig använt hörlurar när de uppträtt. Att sjunga med ett liveband kanske man är rädd för inledningsvis, men ett band kan verkligen lyfta dig. Det är kul att kunna använda den erfarenhet som jag har och hjälpa till, säger Emanuel Norrby. 

I oktober spelar han även in den tredje säsongen av "Så ska det låta" som sänds i SVT. Inspelningarna äger rum under fyra dagar i Stockholm. 

– Det är två program om dagen som ska spelas in. Det är superhektiskt eftersom man spelar in allting på så kort tid men det är väldigt roligt att få vara med i ett sådant forum där man får "leka musik", säger Emanuel Norrby. 

Hur roligt är det att få vara med och göra "Så ska det låta"? 

– Det är ett av de roligaste jobben som jag någonsin haft, säger Emanuel Norrby.

Han säger att trots att programmen "Idol" och "Så ska det låta" spelas in samtidigt - så går det att vara med i båda produktionerna. 

– Vi spelar in måndag och onsdag under två veckor i Stockholm, så det blir två intensiva veckor. Men jag har låst hela januari för semester med familjen. Så då har man något att se fram emot, säger Emanuel Norrby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!