Westerén diskuterade våld i Moskva

Hanna Westerén (S) har besökt Moskva för en paneldebatt om våld. "Jag lyfte det goda Våga fråga-projektet" säger hon.

Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) på plats i Moskva.

Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) på plats i Moskva.

Foto: Privat

Moskva2019-11-25 08:01

Hanna Westerén, riksdagsledamot för (S), var inbjuden av svenska ambassaden i Moskva som en av fyra svenska parlamentariker. Dessa satt under fredagen i en paneldiskussion tillsammans med fyra parlamentariker från Ryssland.

I publiken, i konferenslokalen i centrala Moskva, fanns 50, 60 specialinbjudna personer, som lagstiftare, jurister eller de med annan sakkunskap.

Som ett gott exempel lyfte Hanna Westerén Gotlandshems projekt Våga fråga. I detta har all personal genomgått utbildning i att se, upptäcka och kunna reagera på våld i nära relationer, utbildning i att möta människor i missbruk eller med psykiska diagnoser har också genomförts.

– Ett viktigt preventivt arbete och ett sätt att höja medvetenheten för dessa frågor, berättar hon i telefon från Moskva.

Hanna Westerén har under hela sin politiska gärning varit engagerad i problematiken kring mäns våld mot kvinnor. Inte minst under åren som socialnämndens ordförande på Gotland fick sådana ärenden på sitt bord.

Hon har även tidigare besökt Ryssland i samma ärende, varför hennes namn blev aktuellt till detta erfarenhetsutbyte.

Vilka lärdomar tar du med dig hem?

– Hur viktigt det är att ha tillförlitlig statistik så att man pratar om rätt saker, men också att bortom de personliga tragedierna också våga prata pengar, vad det här våldet faktiskt kostar samhället.

Dock är hon hoppfull, säger hon, och ser en ljusning. Att als prata om problemet är ett första steg mot förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!