Gotlänningen på ishotellet i Jukkasjärvi

Gotlänningen Andreas Tegestedt har i fem år ansvarat för mat och dryck på ishotellet i Jukkasjärvi. "En väldigt speciell plats", säger han.

Andreas Tegestedt växte upp på Gotland men hamnade i nordligaste norr, i Kiruna. I fem år har han haft ishotellet i Jukkasjärvi som arbetsplats.

Andreas Tegestedt växte upp på Gotland men hamnade i nordligaste norr, i Kiruna. I fem år har han haft ishotellet i Jukkasjärvi som arbetsplats.

Foto: Privat

Kiruna kommun2019-11-18 13:52

Besökarna kommer från hela världen; London, Tokyo, Madrid, Los Angeles. I Jukkasjärvi, en kvart från Kiruna, får de Lofoten-lax och löjrom från Kalix serverat på isbädd och känslan att befinna sig mitt i ingenstans.

– Och ändå är det bara en dryg timme med flyg från Stockholm. Men det är klart, det skiljer sig en del från storstäderna, som han säger, gotlänningen i förskingringen.

För tio år sedan flyttade han norrut, en släkting drev hotellet i Riksgränsen och Andreas fick jobb i baren. Där stannade han i tre år, de senaste fem har han arbetat på ishotellet som food and beverage manager, som titeln lyder. Det innebar att överse driften av samtliga restauranger, kök och barer på hotellet.

Högsäsongen för hotellet infaller mellan december och mars, då byggs övernattningsdelen av snö och isblock från Torne älv. Så har gjorts varje år sedan 1990. I iskylan kan besökare sova i något av de 35 rummen, besöka kyrkan eller ta en iskall drink i baren, Icebar.

Övriga delar av ishotellet är av normalt snitt, det vill säga uppvärmt och med väggar av trä och betong. Även om det finns ett åretruntöppet ishotell innefattande isbar och några av isrummen.

Det är främst arbetet inom restaurangbranschen som gjort att Andreas blivit kvar i norr. Och han har lärt sig leva med vinterns kyla. Men när det går neråt minus 35 kan det vara lite bistert.

– Men det är mycket torrare luft och mindre blåst här än på Gotland, tio minus där hemma är nästan värre, säger han.

Det har varit fina år, men Andreas säger att de nu är på upphällningen. Alldeles nyligen slutade han sin anställning på ishotellet, eller Icehotel som det korrekta namnet är, och nu finns tankar på att han och sambon –  från Kiruna – flyttar söderut. Vart vet han inte, men gärna, som han säger, "söder om Uppsala". Erbjudanden i samma bransch finns.

Kanske blir det rent av åter Gotland så småningom. De är på ön fyra, fem veckor varje sommar och för var gång lockar hemön allt mer.

Men ishotellet, Andreas. Berätta mer.

– Det är ju en speciell plats, väldigt internationellt med många utländska besökare. En kul miljö, verkligen, även om jag arbetat i vanlig kontors- och restaurangmiljö största delen av tiden. Många kommer från storstadsregioner och vill uppleva någon exotiskt.

Och det får de. Renfilé, löjrom och åkerblom, vita vidder och gnistrande skare, sprakande norrsken. Och iskalla rum.

Ishotellet i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen.
Ishotellet i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen.
Ishotellet

Företaget Icehotel AB grundades 1990. Sedan dess uppförs varje år världens största hotell av is intill Torne älv i Jukkasjärvi, två mil öster om Kiruna.

Is från älven bildar kraftiga stommar,  även snökanoner används vid uppförandet. Hotellet, som spänner över 5500 kvadratmeter har olika design varje år. Det färdiga hotellet har bar, kyrka samt rum och sviter för cirka 100 gäster.

I Jukkasjärvi bor knappt 700 personer. Människor har bott i området i mer än 6000 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!