Passionen kan vara farlig när den drivs av fanatism och rasism. Det värsta av allt är den nationalistiska passionen, sade Vargas Llosa och menade att den lett till historiens värsta illdåd, rapporterar El País.

Enligt den spanska polisens bedömning deltog omkring 350 000 människor i demonstrationen. Arrangörerna talar om uppemot 950 000 deltagare, och den lokala polisen om cirka 700 000.

Demonstranterna som viftade med båda spanska och katalanska flaggor och sjöng "Viva España! Viva Catalonia!", sade sig representera "den tysta majoriteten" i Barcelona.

Artikelbild

| Hundratusentals människor marscherade genom gatorna i Kataloniens huvudstad Barcelona i protest mot planerna på att utropa självständighet för regionen.

Det verkar som att de som skriker högst vinner debatten. Så vi måste höja våra röster och säga högt och tydligt att vi inte vill ha självständighet, sade 44-årige Alejandro Marcos till AFP:s reporter.

Hånade "Los mossos"

Människor uppges ha rest från hela landet för att delta i protesterna. Den största självständighetsmotståndaren i Katalonien, gruppen Societat Civil Catalana (SCC), stod bakom demonstrationerna.

Somliga demonstranter krävde att regionpresidenten Carles Puigdemont fängslas för att ha hållit en olaglig folkomröstning, medan andra krävde dialog.

Under folkomröstningsdagen chockerades omvärlden av den spanska nationella polisens brutalitet mot katalanerna. Nu var det i stället poliser ur den regionala kåren Mossos d'Esquadra som fann sig omringade av arga demonstranter som kallade dem "förrädare".

Kan avsätta regionregering

I en första intervju efter folkomröstningen den 1 oktober markerade premiärminister Mariano Rajoy hårt mot separatisterna. Tidningen El País frågade om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

Jag utesluter ingenting som ligger inom ramen för lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändligt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarade Rajoy.

De 4 000 nationella poliserna som regeringen skickat till Katalonien kommer att vara kvar tills krisen är löst. Det är fortfarande möjligt för de katalanska ledarna att backa från löftet om att utropa självständighet, och undvika repressalier från Madrid, försäkrade Rajoy.

Puigdemont backar inte

Men Kataloniens president Carles Puigdemont tänker inte backa. Regionen kommer att följa folkomröstningslagen, som säger att en deklaration om självständighet ska följa inom 48 timmar efter att den katalanska valmyndigheten avgjort att folkomröstningen sagt ja.

Vi kommer att följa lagen, säger han till den katalanska tv-kanalen TV3.