Domare Pablo Llarena vid högsta domstolen har beslutat att Carme Forcadell ska häktas men sätter borgen till 150 000 euro (nära 1,5 miljoner kronor). Domstolen säger att Forcadell ska hållas kvar i häkte tills borgen är betald.

Forcadell och fem tidigare regionala parlamentariker frågades ut under torsdagen. Fyra av de övriga häktas också, mot borgen på 25 000 euro, medan den femte släpps utan borgen men under vissa villkor.

"Alla de anklagade har uttryckt att de antingen avsäger sig framtida politiska aktiviteter eller, de som fortsätter vara aktiva, avsäger sig alla handlingar som ligger utanför konstitutionens ramar", skriver domare Llarena.

Uppvigling och uppror

Forcadell och de övriga anklagas för bland annat uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröstningen i oktober. De inblandade riskerar mångåriga fängelsestraff.

De misstänks ha följt en "samordnad strategi för att utropa självständighet" som tog vid före det katalanska parlamentets förklaring om självständighet den 27 oktober, enligt åtalen.

Flera sitter häktade

Åtta före detta ministrar i regionregeringen sitter redan häktade, liksom ledarna för två rörelser som strävat efter självständighet. En domstol avvisade på torsdagen överklaganden mot häktningarna som advokaterna lämnat in.

I onsdags upphävde Spaniens författningsdomstol självständighetsförklaringen.

En europeisk arresteringsorder är utfärdad för den katalanska expresidenten Carles Puigdemont samt ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.