Filmfestivalen som får elever att växa

För andra året i rad arrangerade Högbyskolan en filmfestival. Inför en jublande publik presenterade högstadieeleverna 51 kortfilmer.

Alireza Bagheri, Melvin Eliasson, Matilda Thomasson och Elin Heras Sjöberg såg fram emot att få se skolkompisarnas filmer samt att få visa upp sina egna.

Alireza Bagheri, Melvin Eliasson, Matilda Thomasson och Elin Heras Sjöberg såg fram emot att få se skolkompisarnas filmer samt att få visa upp sina egna.

Foto: Emelie Stenqvist

Hemse2019-10-26 10:02

Under åtta veckor har högstadieeleverna på Högbyskolan genomfört ett speciellt projekt. De har producerat kortfilmer. Den 25 oktober var det äntligen dags för dem att visa upp sina verk, och det var minst sagt en blandad kompott på duken. Allt från komedi och dansfilm till dokumentärer.

Matilda Thomasson och Elin Heras Sjöberg var med och gjorde thrillern "The last way out" som handlar om en tjej som är ny i skolan och som blir förföljd. Matilda Thomasson stod för musiken i filmen och Elin Heras Sjöberg var en av skådespelarna. Hon hade rollen som stalker.

– Det var spännande men det kändes också lite konstigt. Jag försökte göra det levande, berättar hon.

Alireza Bagheri och Melvin Eliassons grupp valde också att göra en aningen skrämmande film. Den heter "The Basement" och handlar om tre killar som går ner i en källare och försvinner en efter en. De båda tycker att det har varit kul att göra film tillsammans men de framhäver också att de inte alltid har varit helt överens i gruppen.

– Vi hade olika idéer och valde att rösta på vilken idé vi skulle göra, säger Alireza Bagheri.

Samtidigt tycker de alla att gemenskapen på skolan har vuxit sig starkare under tiden som de har arbetat med projekten.

– Jag tycker att vi har fått bättre sammanhållning i skolan. Man lär känna varandra när man gör film tillsammans, säger Matilda Thomasson.

Det var också ett av syftena med filmfestivalen menar bildläraren Katarina Muhrbeck. Det är hon, som tillsammans med musikläraren Mack Johansson, tog initiativ till projektet redan förra året.

– Vi funderade på hur vi skulle kunna få in en positiv energi i skolan och få eleverna att vara stolta över Högbyskolan. Vi kände att en filmfestival var en bra idé för det är alltid tacksamt att jobba med film och det är så lätt nu för tiden, säger hon.

Förutom att de ville skapa en gemenskapskänsla på skolan ville de även lära eleverna mer om den konstnärliga processen.

– De får se att det inte bara är att filma utan att det också handlar om förberedelser, att skriva en synopsis och så många andra bitar. Processtänkandet ger mycket och kommer igen även i andra sammanhang. Många av eleverna har faktiskt höjt sina betyg under projektet, berättar Katarina Muhrbeck.

Nu blickar de redan framåt och inför nästa festival kommer skolan att samarbeta med Film på Gotland. De vill även bjuda in andra skolor till att delta i filmprojektet.

Förutom filmvisning bjöd festivalen även på en rad musikuppträdanden. Musikläraren Mack Johansson har tillsammans med Katarina Muhrbeck varit drivande i projektet.
Förutom filmvisning bjöd festivalen även på en rad musikuppträdanden. Musikläraren Mack Johansson har tillsammans med Katarina Muhrbeck varit drivande i projektet.
Karta: Hemse
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!