TV-program kan få fler till Sandön

Gotska Sandön fortsätter att locka turister. Nu hoppas länsstyrelsen att ett avsnitt av TV-programmet "Rätta virket" kan locka fler till ön.

Timmermännen i "Rätta virket". Från vänster Nils Johan Palm, Alexander Nordin och Leonard Nordin.

Timmermännen i "Rätta virket". Från vänster Nils Johan Palm, Alexander Nordin och Leonard Nordin.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Gotska Sandön2019-11-27 06:03

När länsstyrelsen summerat säsongens besökare till Gotska Sandön slutar siffran på 3 566, ungefär lika många som de senaste åren. Men det är bara de som kommit med turbåten, ytterligare ett antal kommer med egna båtar.

– Vi uppskattar att det är runt 1 500 personer i de båtar som lägger till runt ön, det varierar lite beroende på hur vädret är för seglare. De som stannar här över natten är ofta båtar på väg till Gotland från Stockholmsområdet, säger Petter Rimfors som är länsstyrelsens platsansvarige för Gotska Sandön.

De flesta besökare stannar i snitt 2,5-3 nätter men hur många gästnätter som säljs går det inte att få fram siffror om via bokningssystemet. 

– Men tidigare hade vi mellan 10 000 och 11 000 gästnätter, säger Petter Rimfors.

När det gäller dagsresenärer har det antalet ökat från ett par hundra till runt 300 sedan dagsturerna började gå från Fårösund för ett par år sedan. 

– Sedan vi började köra från Gotland på morgonen istället för på eftermiddagen under ett par veckor per säsong har antalet ökat. Från Nynäshamn är det inte så många som åker en dagstur, för det är sju timmar på sjön och fem timmar på Sandön. Man får mycket båt för pengarna i och för sig, säger Petter Rimfors med ett skratt.

Så hur var det då med tv-inspelningen? Jo, ett par av stockarna i en gammal skogshuggarbarack vid Gamla Gården behövde bytas ut. Huset är ett statligt byggnadsminne byggt av virke från 1700-talet och för att göra jobbet behövdes kunniga timmermän. Petter Rimfors hade hört talas om ett par gotlänningar som jobbade som timmermän på fastlandet och frågade om de kunde komma ut till Sandön för att göra jobbet. Att det samtidigt skulle spelas in ett tv-program var inget som Petter Rimfors visste i förväg. Men nu hoppas han att programmet ska få samma effekt som den gången för ett tiotal år sedan då programmet "Packat och klart" gjorde ett reportage om ön.

– Det året kom det 5 000 besökare. Jag hoppas att det här programmet gör att fler får upp ögonen för Sandön, säger Petter Rimfors.

Samtidigt är han inte orolig för att antalet besökare ska minska.

– Ekoturismen ökar och det är många som söker lugn och stillhet. Förutom våra fordon så är Sandön helt tyst, man får ett lugn när man åker dit. Jag tror att besöksantalet kommer att hålla i sig och eventuellt öka.

TV-programmet från Gotska Sandön sänds den 2 december i SVT.

Den före detta skogshuggarbaracken uppfördes 1922. I somras byttes ett par av syllarna ut. Arbetet filmades av SVT och resultatet sänds i programmet "Rätta virket" den 2 december.
Den före detta skogshuggarbaracken uppfördes 1922. I somras byttes ett par av syllarna ut. Arbetet filmades av SVT och resultatet sänds i programmet "Rätta virket" den 2 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!