"Varje självmord är en mänsklig katastrof"

93 människor tog sitt liv mellan 2009 och 2018. Folkhälsostrategen Veronica Hermann berättar om hur det ser ut – jämfört med övriga riket. "Varje självmord är en mänsklig katastrof", säger hon.

Två av tre som tog sitt liv under perioden mellan 2009 och 2018 var män.

Två av tre som tog sitt liv under perioden mellan 2009 och 2018 var män.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-12-07 07:11

Gotlands Tidningar belyser i denna serie den psykiska ohälsan på Gotland. Nu har vi kommit till en av seriens viktigaste frågor: 

Tar ovanligt många livet av sig på Gotland? 

Det är något som folkhälsostrategen Veronica Hermann ofta får höra i samband med konferenser på fastlandet. Hon är den på Gotland som troligtvis har bäst koll gällande förekomst av självmord på Gotland. 

– Det händer att jag får rätt onyanserade frågor gällande hur det ser ut på Gotland. I bland är det lite knepigt att förstå om man bara tittar till statistiken, säger hon.

Vad är sant när det gäller den psykiska ohälsan? Det ska vi försöka reda ut. 

Under åren 2009 till 2018 tog 93 personer sitt liv på Gotland, 62 var män och 31 var kvinnor, enligt Socialstyrelsen. Det var 93 personer vars anhöriga drabbades av att förlora en familjmedlem i självmord. 

Veronica Hermann är en av dem som arbetar med frågan vid Region Gotland. 

– Varje självmord är en mänsklig katastrof och det berör oss alla otroligt mycket. På Gotland får vi höra om de som tar sitt liv, därför kan människor känna att det ökar och att det är ett jätteproblem på ön. Gotland är inte den plats i Sverige där självmord är vanligast, som många tror. Oavsett statistiken är det en katastrof när en människa tar sitt liv, säger Veronica Hermann. 

Hur ser det ut om vi tittar historiskt? 

– Det har tagits fram siffror som visar att det är ungefär samma nivå som 60-talet. Däremot har det däremellan funnits olika pucklar som bland annat kan kopplas till finanskriser, säger Veronica Hermann. 

Veronica Hermann har utifrån statistik från Folkhälsomyndigheten jämfört antalet självmord sett till alla Sveriges 290 kommuner – då hamnar Gotland på plats 213 utifrån antal självmord per 100 000 invånare (Gotland hade 18,8 per 100 000 invånare). Då har man sett till medelvärdet år 2013–2017. 

I botten återfinns Jokkmokk med 22,6 självmord per 100 000 invånare under perioden och i topp finns Vindeln med noll självmord. 

– I bland är statistiken inte ens intressant för oss, för varje självmord som sker visar att vi har ett arbete kvar att göra. Men statistiken blir ibland missvisande när vi jämförs med andra regioner. Stockholm som region har till exempel 26 kommuner och får då som region ett medelvärde av dem, säger Veronica Hermann. 

Regionstatistiken visar att det begås fler självmord på Gotland än i riket i övrigt. Mellan åren 2009 och 2018 var självmordstalet 10,7 per 100 000 invånare för gotländska kvinnor – jämfört med 7,1 kvinnor nationellt. Självmordstalet bland män 21,7 per 100 000 invånare jämfört med 17,2 män per 100 000 invånare i hela riket. 

Medeltalet av det faktiska antalet självmord bland kvinnor på Gotland var under samma period 3 per år och bland män 6 per år. 

Samtidigt var det 324 kvinnor och 243 män som under åren 2009–2018 vårdats på sjukhus för självskada, inklusive självmordsförsök. 

– När jag tittar på statistiken ser man att vi inte har högst självmordstal. Vi ligger lite högre jämfört med riket, men samtidigt är vi en glesbygd och har de förutsättningarna, säger Veronica Hermann. 

Vi får höra att det är många som tar livet av sig på Gotland – samtidigt som vi ofta pratar om livskvaliteten som finns här. Vad är det som är riktigt? 

– Gotland är en liten plats och då får vi ofta höra om det inträffat ett självmord, så är det inte på större platser och då kan vi tro att det är väldigt många. Men om vi ser på upplevd hälsa och levnadsvanor skiljer vi oss inte tydligt från med riket. Hälsan och levnadsvanorna kunde varit sämre med tanke på att vi är en glesbygd, säger Veronica Hermann. 

Veronica Hermann arbetar med det självmordsförbyggande programmet på Gotland. En revidering ska vara klart till december i år.
Veronica Hermann arbetar med det självmordsförbyggande programmet på Gotland. En revidering ska vara klart till december i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!