Stort prisfall på gotländska villor

Priserna på bostadsrätter fortsätter att stiga. Däremot minskar priset på villorna på Gotland mest i landet.

De senaste tre månaderna har snittpriset för en gotländsk villa minskat med 260 000 kronor. Nedgången, 8,2 procent, är störst i landet.

De senaste tre månaderna har snittpriset för en gotländsk villa minskat med 260 000 kronor. Nedgången, 8,2 procent, är störst i landet.

Foto: Robert Gahnfelt/arkiv

Gotland2019-11-11 13:37

Priset för en villa på Gotland har de senaste tre månaderna minskat med 8,2 procent. Det är mest i landet. För riket rapporterar Svensk Mäklarstatistik en uppgång med 0,6 procent.

Medelpriset för en gotländsk villa ligger dock fortfarande över genomsnittet. På Gotland betalar en köpare 26 700 kronor per kvadratmeter, en tusenlapp mer än genomsnittet för landet. Det är bara i storstäderna som kvadratmeterpriset är högre än på Gotland.

Sett över en längre period är nedgången på Gotland inte så dramatisk. Villapriset har det senaste året minskat med 1,8 procent.

Gotländska bostadsrätter fortsätter att stiga i pris. Medelpriset per kvadratmeter de senaste tre månaderna har varit 32 994 kronor, en uppgång med 3,7 procent. Statistiken baseras på 181 försäljningar under perioden. Ökningen är högre än riksgenomsnittet, som var 3,2 procent.

På helår är uppgången ännu högre, 3,9 procent. Medelpriset för en gotländsk bostadsrätt det senaste året har varit drygt två miljoner kronor.

Under de senaste fem åren har priset på bostadsrätter ökat med 63 procent på Gotland, enligt en undersökning som Fastighetsbyrån presenterade i augusti. Det är den tredje största ökningen bland länen.

För fritidshusen noteras ingen förändring den senaste period. Under augusti-oktober såldes 44 fritidshus till ett medelpris om 2,53 miljoner kronor. Sett över en längre period har fritidshusen haft den största ökningen, plus 9,1 procent på ett år baserat på 129 affärer.

Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!