Största ökningen på mer än tio år

På bara ett år har kostnader för el, vatten och avlopp samt sophämtning ökat med 4,8 procent. Det känns i plånboken.

De sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp samt sophämtning har ökat med 4,8 procent sedan i fjol. Det är den största ökningen på mer än tio år.

De sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp samt sophämtning har ökat med 4,8 procent sedan i fjol. Det är den största ökningen på mer än tio år.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2019-12-04 19:03

De sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp samt sophämtning har ökat med 4,8 procent sedan i fjol. Det är den största ökningen på mer än tio år, visar årets Nils Holgerssonrapport. Samtidigt har den allmänna kostnadsutvecklingen ökat med 1,9 procent.

Sedan 1996 ger Nils Holgersson‐gruppen, med representanter från HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta och Bostadsrätterna årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Här redovisas fakta om de prisskillnader som finns mellan Sveriges kommuner. 

– I år ser vi att de flesta taxor ökar betydligt jämfört med priset på andra varor och tjänster under samma period. Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Enligt rapporten har elnätsprisutvecklingen på Gotland ökat med 61 procent sedan 2009, och Vattenfall som är majoritetsägare till Gotlands Energi AB, hör till de bolag som höjt mest i landet.

Avfallshämtning, vatten och avlopp (VA) el och uppvärmning är nödvändigheter i alla bostadshus. Enligt rapporten utgör kostnaden för dessa ungefär en tredjedel av den totala boendekostnaden för flerbostadshus. På Gotland betalar man i år 403,89 kronor per kvadratmeter inklusive moms, jämfört med snittet på 369 kronor. Bara 50 av landets 290 kommuner är dyrare.

I lägenhet betalar man på Gotland i år 2244 kronor per månad för dessa nödvändigheter, jämfört med rikssnittet på 2052 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!