Rödén nöjd med nästa års sjukvårdsbudget

Sjukvården får 80 miljoner kronor mer i nästa års budget. ”Det är en ordentlig marginal”, tycker Mats-Ola Rödén som tror det är möjligt att hålla sig inom ramarna.

Primärvården hör till det som Mats-Ola Rödén tror blir lönsamt i längden att satsa på.

Primärvården hör till det som Mats-Ola Rödén tror blir lönsamt i längden att satsa på.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-21 15:11

Budgeten för 2020 ligger på 1732 miljoner kronor. I den summan är sparbetinget på 13 miljoner kronor inräknat men inte kostnaden för utomlänsvården i Stockholm.  

Mats-Ola Rödén (L) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen redovisar en periodiserad avvikelse på minus 31 miljoner när oktober månad är slut i år. Utomlänsvården har ökat med 8,6 procent vilket är 13,6 miljoner kronor mer än 2018. Kostnaden för hyrpersonalen är 5,1 miljoner kronor högre än samma period föregående år.

– Vi har en del att göra med våra kostnader  men budgeten är möjlig att hålla, säger han och berättar att det främst är  personal, hjälpmedel, läkemedel och laboratorietjänster som det ska sparas på medan satsningen ligger på bland annt primärvård.

– Lönekostnadsutveckling och läkemedelsförbrukningen måste minskas.

Bland orosmolnen finns kompetensförsörjningen.

– Att rekrytera och behålla medarbetare är en stor fråga för mig.

Utbildning av  ST-läkare och specialistsjuksköterskor är ett sätt att behålla personal samtidigt som man kan minska kostnaderna för hyrpersonal.  

 10 miljoner kronor är avsatt för hyrpersonal 2020 medan den verkliga kostnaden för  denna kategori ser ut att bli  80 miljoner kronor 2019.

– Det är första gången vi har dessa kostnader med i budgeten. Vi tar ett stort steg framåt genom att erkänna att den finns, säger Mats-Ola Rödén.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ la fram ett tilläggsyrkande som röstades ner.

– Vi ville förstärka läkemedelskommittén samt arbetet för att få ner antibiotikaförskrivningen med en halv miljon och primärvården med 4,5 miljoner kronor, säger Brittis Benzler (V) och påpekar att sjukvården är underfinansierad i grunden.  

Socialdemokraterna avstod från att delta i beslutet om intern budgetfördelning

När det gäller utomlänsvården så ligger en del utanför nästa års budget. Det är först när man förhandlat klart med region Stockholm som hälso- och sjukvårdsnämnden har klart för sig vilka summor det rör sig om. Då kommer nämnden att äska ytterligare medel av fullmäktige.  

– Det rör sig om tvåsiffriga tal och omfattar all fastlandsvård som gotlänningarna får i Stockholm, säger Mats-Ola Rödén som tror att det landar på mellan 15 och 30 miljoner kronor.

Övriga avtal med Lund, Göteborg och andra sjukhus på fastlandet finns med i budgeten för 2020.

Hemse vårdcentral hör till vinnarna i hälso- och sjukvårdsnämndens budget där primärvården prioriteras.
Hemse vårdcentral hör till vinnarna i hälso- och sjukvårdsnämndens budget där primärvården prioriteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!