Revisor varnade för hantering av underskott

Det befarade underskottet i flera nämnder orsakade debatt vid fullmäktiges sammanträde. Meit Fohlin var kritisk till att nämnderna inte äskat mer pengar för att klara verksamheten och fick stöd av en revisor.

Revisor Mats Ågren.

Revisor Mats Ågren.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se/arkiv

Gotland2019-11-19 06:01

Det var i samband med delårsrapport 2 för 2019 som hälso- och sjukvårdsnämnden, socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt miljö- och byggnämnden signalerat ett befarat underskott. 

Meit Fohlin (S) ställde en ordningsfråga om beslutsordningen när nämnderna går mot ett underskott. Hon relaterade till regionfullmäktiges ordförande Inger Harlevi (M) som påpekade att förslaget att vidta åtgärder för ekonomisk balans redan vid årets slut, var kort tid. 

– Ordförande sa patetiskt. Jag säger beklagligt, sa Meit Fohlin och yrkade på att regionstyrelsen ska bereda frågan om hur nämnderna ska klara sina verksamheter när de överskridit sin budget. 

Hon påminde om att de rödgröna 2015 fick kritik för att de inte hanterat nämndernas underskott på rätt sätt.

– Nämnderna befarar stora underskott, och måste äska mer pengar men det har avslagits i nämnderna. 

Revisor Mats Ågren gav hennes resonemang stöd.

– Vi har träffat samtliga av nämnderna utom BUN. Ingen sa att de kommer att klara av att rätta till underskottet. Kommunallagen ska följas och då ska nämnderna rapportera tillbaka till fullmäktige, sa han och påminde om att revisorerna gör en prövning om man kan bevilja ansvarsfrihet. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden, tekniska nämnden, socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt miljö- och byggnämnden ska omedelbart ska vidta åtgärder för att nå ekonomisk balans vid årets slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!