Regler skärps efter sommarens husbilskaos

Husbilsägare har använt öns rastplatser alltför fräckt. Trafikverket gör nu en framställan om ändring av reglerna för att stävja detta frivola beteende.

Husbilskaoset ska stävjas med nya regler från Trafikverket.

Husbilskaoset ska stävjas med nya regler från Trafikverket.

Foto: Montage

Gotland2019-12-03 20:01

Husbilsturismen på Gotland har växt under flera år. Besöksnäringen har sett bättre beläggning på sina campingplatser, men samtidigt har boende runt hela ön rapporterat om att alla husbilsägare inte sköter sig. Att rastplatser överutnyttjats har varit ett problem det rapporterats flitigt om. 

– Det har främst varit vid Käldhagen som folk har stannat för länge. Det här gör det knepigt för oss som håller i driften, folk stannar och utnyttjar faciliteterna mer än det är tänkt, säger Nils Högfeldt vid Trafikverkets avdelning för trafikmiljö.

Myndigheten skriver nu till Länsstyrelsen på Gotland och begär att de lokala trafikföreskrifterna vid fyra rastplatser längs statliga vägar ändras. Det gäller Käldhagen i Fide, Hallute backe i Ljugarn, Kyrkviken på Fårö och Ringkorset i Rute. 

– Det blir troligen en föreskrift om parkering i ett visst antal timmar och p-skiva. Vi utgår från att de här reglerna börjar gälla till kommande sommar, säger Nils Högfeldt. 

Trafikverket har inga egna parkeringsvakter, ansvaret för att se till att reglerna följs landar troligen på Region Gotlands personal. Rastplatser är bara till för kortare vilopauser. I Trafikverkets skrivelser understryks att överutnyttjandet också kan riskera trafiksäkerheten. Enligt det förslag som länsstyrelsen nu har fått ska sex timmars parkering tillåtas på särskilt anordnade parkeringsplatser vid  rastplatserna. Vissa gotländska rastplatser har tidigare haft liknande p-regler.

Tysk familj i husbil under 1990-talet.
Tysk familj i husbil under 1990-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!