Polisen varnar för bedrägerier

Tusentals svenskar blir utsatta för bedrägeri varje månad. Nu uppmanar polisen till större försiktighet. "De är skickliga", säger polisen Rudolf Söderström.

Rudolf Söderström.

Rudolf Söderström.

Foto: Eva Buskas

Gotland2019-12-02 06:29

I oktober fick polisen in nära 20 000 anmälningar om bedrägerier i Sverige, varav olika typer av kortbedrägerier stod för hälften. Och trots att bedrägerier via mejl, internet och telefon vid det här laget är ett känt fenomen, minskar inte ärendena. Snarare tvärtom.

– Folk går fortfarande på det. De som gör det är skickliga och ändrar taktik efter hand, säger Rudolf Söderström, yttre befäl vid Gotlandspolisen.

– Det är lätt att missa. De kan skicka ut mejl och fakturor där loggan stämmer, men inte mejladressen.

Trots den stora mängden anmälningar är det inte särskilt många bedragare som lagförs.

– De är svåra att få fällda. De jobbar från hemliga nummer som byts ut. De jobbar från servrar i olika världsdelar, säger Rudolf Söderström.

Nu storsatsar polisen på att informera allmänheten. De viktigaste råden är: att aldrig använda bankdosa/bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig via telefon, att aldrig lämna ut kortuppgifter eller koder till någon annan, lita inte på någon som uppger sig för att ringa från banken eller från en myndighet – och släpp aldrig in någon oanmäld i ditt hem som du inte känner.

Varningarna riktar sig i synnerhet till äldre, som löper större risk att utsättas för bedrägerier, men Rudolf Söderström uppmanar alla att vara vaksamma.

– Om färre går på det, så blir det inte lika lönsamt för bedragarna, så vi gör det här i förebyggande syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!