Palle Poulsen levererar skratt som bistånd

Palle Poulsen är clown utan gränser och nu ska han åka till Kambodja för att sprida glädje och kärlek bland utsatta barn.

När Unga Roma spelade Miranda Mirakel vid Roma klosterruin dök Palle Poulsen upp som narr.

När Unga Roma spelade Miranda Mirakel vid Roma klosterruin dök Palle Poulsen upp som narr.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-06 10:00

Sedan 1996 har den svenska biståndsorganisationen Clowner utan gränser skickat musiker, clowner och diverse cirkusartister till utsatta områden i världen för att stärka barns sociala hälsa.

– Artisterna donerar sin tid och sin talang till att anordna föreställningar, workshops och utbildningar på platser där det behövs, säger Karin Tennemar, kommunikatör på Clowner utan gränser. 

Gotländska Palle Poulsen är en av volontärerna, snart ska han och en clown-kollega åka till Kambodja där minoritetsbefolkningen Kuy satts i ett problematiskt läge på grund av massiv skövling av Prey Lang-skogen, en av landets största. 

– Vi levererar skratt som bistånd, vi lämnar något med personerna på de utsatta platserna som vi vet att ingen kan ta ifrån dem. Och samtidigt ska vi dokumentera, det som händer i Kambodja måste uppmärksammas här hemma också, säger Palle. 

Det är fjärde gången han åker på en Clowner utan gränser-resa. Tidigare har Burma, Bangladesh och en annan resa till Kambodja gjorts. Den här gången är avresedatumet den 26 november.

– Innan jag sitter på planet vet jag inte om resan blir av eller inte. I många länder kan läget bli så ostabilt över natten att det inte längre är säkert för oss att åka, säger Palle Poulsen.

Hur arbetar man sig runt språkbarriären?

– Barn är barn och de har nästan alltid nära till skratt och lek. Det är dock inte säkert att något som är roligt i Sverige är roligt i Kambodja. Det blir alltid att man får bygga om sin föreställning lite. 

Karta: Kambodja
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!