Otestad påse väcker redan känslor

Kompostpåsar i papper vållar reaktioner – innan testprojektet ens är igång. Men det finns både plus och minus med alla varianter.

Kompostpåse i papper.

Kompostpåse i papper.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2019-10-01 11:17

Region Gotland har inte infört kompostpåsar i papper. Det finns inte heller något beslut om att göra det framöver. Men det finns en vilja att prova sådana, till att börja med som ett testprojekt.

Den tanken räcker för att vålla debatt. Röster höjs redan om att papperspåsarna bara går sönder. Vilket även plastpåsarna kan göra, i och för sig, påpekar andra.

– När vi har frågat folk är de ganska fifty-fifty kring papper eller plast. Och båda sidor har sina poänger, det finns för- och nackdelar. Därför vill vi testa oss fram, säger regionens avfallsutvecklare Lisa Larsson.

Gällande hållfastheten, är det faktiskt samma tester som görs på plast- respektive papperspåsar.

– Det har hänt mycket inom utvecklingen av papper, så kvalitetskraven är desamma, säger Lisa Larsson.

En annan faktor är att papperspåsarna har längre bäst före-datum, alltså i oanvänd form. Men de tar å andra sidan tar mer plats.

Bakgrunden till projektet är dock framför allt en annan. Det handlar om att vi i dag har en nedbrytbar påse i plast, tänkt för kompostering.

Men numera skickar vi vårt matavfall via Roma till Bro, för att bli biogas. Och i den processen sorteras plastpåsen bort och slängs som brännbart. Så skulle det inte behöva bli med pappret.

– Teorin är att fibrerna i de påsarna kan bli biogas. Den processen mår också bra av sådana fibrer, förklarar Lisa Larsson.

Förhoppningen är att börja testa, i mindre skala, under hösten. Sedan ska alla inblandade få vara med och tycka till.

Lisa Larsson, avfallsutvecklare, Region Gotland.
Lisa Larsson, avfallsutvecklare, Region Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!