Jubileumsår: Så blir Gotlands lucia

I år kommer Gotlands lucia att bli Gotlands lucior när evenemanget fyller 80 år. "Alla är välkomna till domkyrkan".

Gotlands lucia blir Gotlands lucior i år.

Gotlands lucia blir Gotlands lucior i år.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2019-11-19 19:21

I år fyller Gotlands lucia 80 år. Den som räknar noga ser att det därmed är det 81:a luciatåget, men det var 1939 som det arrangerades för första gången.

Och årets luciatåg blir lite speciellt. Det kommer att bestå av tjejer som varit med tidigare, och alla kommer att vara lucior.

Luciornas turné runt Gotland börjar den 13 december, och på kvällen är det traditionsenlig konsert för allmänheten i Visby domkyrka. Turnén fortsätter sedan under lördagen med fokus på äldreboenden.

– Vi har valt att fokusera på sjukhem och äldreboenden, men besöker såklart även sponsorerna och eventuellt några andra ställen, säger Karolina Lyngstad som varit sångansvarig för luciorna sedan 2009 och själv går med i tåget.

Mats Pettersson, redaktionschef på Gotlands Tidningar:

– Vi är glada att kunna arrangera detta i år också. Det har inte varit lätt att hitta luciakandidater de senaste åren, men det här jubileumsåret känns det kul att låta några av de som varit med tidigare få göra comeback. Det viktigaste är att vi kommer ut till äldreboendena och de ställen där vi vet att lucia varit viktigt och uppskattat, säger han.

Vem som ska hålla det traditionsenliga talet i domkyrkan är ännu hemligt.

Gotlands lucior 2019 är: Ebba Kellström från Fårö (kandidat 2016), Lisa Björkegren, Atlingbo (2014), Alva Hansson, Levide (2014), Emilia Björnlund, Lärbro (2016), Angelica Siggelin, Hemse (2017), Ellen Broström, Träkumla (2017), Karolina Lyngstad, Dalhem (2009).

Karta: Visby domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!