"Jag har lyckats supa bort jobb och karriär"

En tidigare moderat har åtalats vid Gotlands tingsrätt, anklagad för att ha förskingrat nästan 2,8 miljoner kronor från partiet. ”Tyvärr har jag lyckats supa bort jobb, karriär, kollegor, vänner och förtroende” säger han.

Moderaterna på Gotland anmälde att en man förskingrat pengar på deras konto efter valet 2018.

Moderaterna på Gotland anmälde att en man förskingrat pengar på deras konto efter valet 2018.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2019-12-05 07:30

Mannen är misstänkt för att ha tagit sammanlagt 2 746 066 kronor från Moderaterna på Gotland, Moderaterna i Visby och Moderaternas ungdomsförbund på Gotland.

Brotten rubriceras som grov trolöshet mot huvudman alternativt grovt bedrägeri.

Mannen vidgår omständigheterna som åklagaren Karin Lindkvist lastar honom för, vilket vill säga att han medger att han gjort de transaktioner som åklagaren hävdar. Däremot har han inte erkänt brott. 

– Nej, han erkänner inte i nuläget, men det kan ändras, säger åklagaren Karin Lindkvist. 

Vad som framgår av polisförhören när det gäller inställningen till brottet säger han:

”Jag har ju erkänt och har trätt fram och sagt att det var på det sättet. Sedan kan jag inte uttala mig för de 69 tillfällena.” 

Även i ett brev till Jesper Skalberg Karlsson försöker mannen förklara vad som hänt. Han nämner en form av depression som han behandlat med sprit.

”Tyvärr har jag nu lyckats supa bort jobb, karriär, kollegor, vänner och förtroende".

Han medger också i brevet till Skalberg att han tagit pengarna.

”Jag har genom dessa år finansierat mitt missbruk genom att låna pengar av Moderaterna på Gotland”, skriver han och säger att det varit hans avsikt att återbetala pengarna.

I polisförhör medger moderaten också att han sedan ett antal år använt medel från Moderaterna för eget bruk och med samma anledning.

Det var efter valet 2018 som brotten uppdagades och då förlorade mannen sina uppdrag i partiet. 

Åtalet är uppdelat i tre olika punkter, fördelat på de olika målsägarna. Mannen har haft tillgång till deras konton. Från Moderata samlingspartiet i Gotland har han tagit 1 892 566 kronor. Enligt åtalet har han vid 65 olika tillfällen obehörigen  överfört pengar och utfört betalningar från förbundets konto i Handelsbanken till sig själv eller till annan.

Från Moderaterna i Visby har han vid 14 tillfällen obehörigen överfört medel till sitt eget konto eller annan och från ungdomsförbundet rör det sig om 345 000 kronor.

Åtalet omfattar tiden från 2014-2018 men det kan ha pågått ytterligare något år.

­”Det skulle kunna vara i slutet av 2012 eller åtminstone under början av 2013, säger mannen om hur länge han plockat pengar ur Moderaternas kassa.

Trolöshet mot huvudman, grovt brott kan ge fängelse upp till sex år. 

Moderaterna har blivit bestulna på närmare 2,8 miljoner kronor.
Moderaterna har blivit bestulna på närmare 2,8 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!