I år får alla i tåget vara lucia

Ju fler desto bättre, så går det att säga om årets luciatåg. Det innehåller sju lucior, men inga tärnor — "Det är ett slags systraskap".

Karolina Lyngstad.

Karolina Lyngstad.

Foto: Montage

Gotland2019-12-06 10:00

Luciatåget arrangerat av GT och dess föregångare är en minst sagt lång och obruten tradition. Det första hölls redan 1939 och under årens lopp har flera förändringar skett. 

– När jag kom in tåget så ville jag ändra fokus från utseende till sång. Vi började skriva ut att vi ville ha kandidater med sångerfarenhet. Jag ville ha trestämmig sång, säger Karolina Lyngstad. 

Ett större fokus på sången har dock medfört ett oväntat problem: Färre har anmält intresse för att vara med.

– Man behöver kunna ta och hålla en ton, kraven är inte jättehöga. Men jag är rädd att en del tror det och av den anledningen drar sig för att vara med, säger Karolina Lyngstad. 

De sju luciornas turné runt Gotland inleds 13 december och på kvällen är det konsert i Visby domkyrka. Luciatåget fortsätter sedan under lördagen med fokus på äldreboenden.

– Vi gör totalt 21 luciatåg som det ser ut nu, det kan bli fler. Efteråt är man rejält trött kan jag berätta, säger Karolina Lyngstad. 

Årets stora nyhet är att alla får vara lucia. Tåget kommer att bestå av tidigare deltagare – och alla kommer att bära luciakrona. Vem som ska hålla det traditionsenliga talet i domkyrkan är ännu hemligt. Gotlands lucior 2019 är: Ebba Kellström från Fårö (kandidat 2016), Lisa Björkegren, Atlingbo (2014), Alva Hansson, Levide (2014), Emilia Björnlund, Lärbro (2016), Angelica Siggelin, Hemse (2017), Ellen Broström, Träkumla (2017), Karolina Lyngstad, Dalhem (2009).

Karolina Lyngstad är rena veteranen i luciasammanhang. Hon har norskt påbrå, men till er som undrar: Nej, hon är inte släkt med Anni-Frid Lyngstad i Abba.
Karolina Lyngstad är rena veteranen i luciasammanhang. Hon har norskt påbrå, men till er som undrar: Nej, hon är inte släkt med Anni-Frid Lyngstad i Abba.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!