Gotlänningen vinner fint arkitektpris

Andreas Forsberg är en av landets främsta arkitekter. Om du frågar magasinet Residence är han till och med 2019 års allra bästa. Årets arkitekt om utmärkelsen, hotellsatsningen i Tofta och arkitektur som poesi.

Andreas Forsberg utses till Årets arkitekt av magasinet Residence. Här i sin ateljé på Gotland.

Andreas Forsberg utses till Årets arkitekt av magasinet Residence. Här i sin ateljé på Gotland.

Foto: Andy Liffner/Pressbild

Gotland2019-11-30 14:47

Sedan 2005 har Residence lyft fram årets främsta kreatörer, arkitekter och designer i tävlingen "Residence Stora formpris".

Årets arkitekt 2019 heter, enligt magasinet, Andreas Forsberg. Han flyttade till Visby i mitten av 2000-talet och har sedan dess hållit pennan i projekt signerade, för gotlänningar, välkända namn så som Johan Hellström, Johan Gate, Roy Abdel-ahad och Pigge Werkelin.

– Jag samlar inte på priser, men min syn på arkitektur vinner mark och det är något som jag blir glad för, säger en stolt Andreas Forsberg om utmärkelsen.

Motiveringen lyder: ”Med bravur och modernistisk finess har Andreas Forsberg skapat prisvinnande byggnader i stål och betong. Nu ger han sig i kast med det gotländska kärnvirket.”

– De hade kunnat välja något mer åt det dekorativa hållet, men så väljer de mig som jobbar med lite grövre former, säger han och fortsätter:

– Min syn på arkitektur är robust och bruksvänlig. Den är inte för insmickrande, utan bygger på äkthet i material och tydliga former. Det finns alltid någon form av poesi i den.

Andreas Forsberg är aktuell med att ha ett finger, eller snarare penna, med i den stora hotellsatsningen vid Tofta camping, där också Petter Stordalen numera ingår.

– Jag har fått förmånen att driva starten på hela projektet,  men i sådana här stora projekt är det inte en självklarhet att få fortsätta. Hur resan ser ut framöver vet nog ingen. Men jag har stora förhoppningar om att få vara med på hela, säger han, och fortsätter:

– Jag är ödmjuk, det vore fantastiskt att få vara med. Men jag har inte blivit lovad det och blir inte sur om jag inte får det.

Läs en lång intervju med Andreas Forsberg här

Diplomet.
Diplomet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!