Gotland har svårt att klara kömiljardens krav

Gotland klarade bara ett av kömiljardens fyra kriterier i september. ”Det finns förbättringspotiential” säger Mats-Ola Rödén (L).

Mats-Ola Rödén påpekar att den gotländska vården har hög tillgänglighet, men att det ändå ska gå att uppfylla fler av kömiljardens krav.

Mats-Ola Rödén påpekar att den gotländska vården har hög tillgänglighet, men att det ändå ska gå att uppfylla fler av kömiljardens krav.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2019-10-30 09:16

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har summerat september, första månaden som avstämning görs för kömiljarden 2019. Även oktober och november ska räknas in. Totalt finns 1,61 miljarder kronor att fördela.

För att få del av kömiljarden ska regionerna visa att kötiden till operation och behandling minskat och att minst 71 procent tas omhand inom 60 dagar. Samma krav gäller även för första besöket för specialistvård.

Gotland har, när september 2018 jämförs med september 2019, ökat andelen som väntat mer än 90 dagar på operation. Andelen som opereras inom 60 dagar är 66 procent, för lågt för att uppfylla kraven.

– Vi har bra tillgänglighet, och det är svårt att förbättra sig när man ligger högt, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L) som tillägger:

– Nästa månad ska vi uppfylla kravet för andelen som får operation eller behandling inom 60 dagar.

Att 74 procent på Gotland får operation eller behandling inom 90 dagar är bättre än genomsnittet, som var 64 procent i september.

När det gäller besöken så ökade andelen som väntat mer än 90 dagar. Andelen som får första besöket inom 60 dagar ökade dock till 80 procent, vilket är godkänt för att få del av kömiljarden.

Även väntetiderna för första besöket är kortare på Gotland än den genomsnittliga regionen.

Enligt SKL-sidan ”Väntetider i vården” har 240 gotlänningar köat mer än 90 dagar för första besöket. 254 personer har köat längre än 90 dagar till operation eller behandling.

Karta: Visby Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om