Fortsatt ökning för bostadspriset på Gotland

Det fortsätter att gå uppåt för priserna på bostadsrätter och villor på ön. Mest ökar priset på villor.

Senaste tre månadernas siffror speglar hur bostadspriserna på Gotland ser ut sett till det gångna året.

Senaste tre månadernas siffror speglar hur bostadspriserna på Gotland ser ut sett till det gångna året.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2019-10-07 19:31

Det är bostadsrätterna som står för största uppgången över de tre senaste månaderna, 6,8 procent. Gotlands villapriser har stigit med 2,1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik vilka sammanställts av Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

De senaste tolv månaderna ses en 7,3-procentig ökning vad gäller bostadsrätter på Gotland och 3,7-procentig ökning för villor.

Räknat över hela landet syns även här en uppåtgående priskurva under perioden juli-september. Villapriset ökade med 1,5 procent och bostadsrättspriset med 2,8 procent.

– Generell stabilitet och balans mellan köpares och säljares prisförväntningar är utmärkande för bostadsmarknaden just nu. I kombination med fortsatt låga räntor gör det att fler spekulanter vågar ta steget att flytta och går något längre i budgivningarna jämfört med tidigare, säger Marcus Svanberg som är vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i en kommentar.

Störst uppgång gällande bostadsrättspriserna i landet de senaste tolv månaderna stod Värmland för (ökning med 15 procent). Backade mest gjorde Kalmar län, med 8 procent.

Motsvarande siffror över villapriserna visar att Skåne ökade mest, med 7 procent. Störst nedgång med 2,4 procent hade Kronobergs län.

Statistiken är baserad på försäljningen av 14 276 villor och 27 151 bostadsrätter under perioden juli-september i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!