Eva Röse berättar om kärleken till Gotland

Filmteamet har blivit som en stor familj, Gotland har blivit deras hemma. Eva Röse menar att det är en ynnest att få utvecklas tillsammans med Maria Wern.

Eva Röse menar att rollen som Maria Wern har fått henne att växa. Nästa vecka är hon regissör för det extrateam som ska ta bilder till nya avsnitten.

Eva Röse menar att rollen som Maria Wern har fått henne att växa. Nästa vecka är hon regissör för det extrateam som ska ta bilder till nya avsnitten.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-10 08:35

– Tystnad, kameran går, varsågoda!

Maria Wern kommer ut från en gammal gotlandsgård i Eksta, kryper under polisens blåvita avspärrningsband och tittar upp mot ett öppet fönster.

– Ah....vad är det vi missar, säger hon och sjunker ihop på knä.

På våren år 2000 mötte den då blyga och unga polisaspiranten Maria Wern för första gången sina läsare i Anna Janssons roman "Stum sitter guden". 

– Jag släppte min 20:e bok i år, men det syns inte på Eva, säger Anna Jansson, glad över att Eva Röse haft huvudrollen i filmatiseringarna som spelats in under de senaste tolv åren.

Anna Jansson minns känslan första gången hon fick se Maria Wern i verkligheten på tv.

– Gissa om jag var nervös, alla mina tre barn satt och höll om mig i soffan hemma, säger hon och berättar att Eva Röse i den stund hennes leende sprack upp blev Maria Wern.

Maria Wern har betytt mycket för många, kanske mest för Anna Jansson själv.

– Jag lever min dröm. Det betyder framför allt att jag får göra något som gör mig lycklig, jag älskar hittepået, säger hon.

Anledningen till att Maria Wern har överlevt så lång tid, menar Anna Jansson, är att hon ställs inför frågor som berör. Och att handlingen utspelar sig på Gotland.

– Gotland är ett varmt och mysigt ställe, trots morden som sker. Det är underbara bilder som har filmats och kablats ut i 25 eller 26 länder.

På gården i Eksta har polisen spärrat av. Brottsplatsen är isande kall. I duggregnet försöker Eva Röse hålla värmen mellan tagningarna genom att hoppa upp och ner för en stentrappa. Hon älskar att vara på Gotland och har hunnit få fyra barn sedan den första filmen, "Främmande fågel", spelades in i Fårösund.

– Min äldsta son är tolv år och han var tre månader när vi gjorde "Främmande fågel". Jag kommer ihåg precis vilket barn som har ammats i vilken blodig jacka, säger hon och berättar att barnen ibland har fått sova i en polisbil medan filmningen pågått.

Under åren har teamet vuxit samman nästan som en familj, även om nya personer har kommit och gått. Peter Perski har spelat polisen Arvidsson sedan första filmen.

– Här har jag fått en familj och vänner, vi återförenas vartannat år och har väldigt roligt, trots att vi jobbar hårt, säger han.

Även för TV4 har Maria Wern betytt mycket, med miljontals tittare i många länder som följt serien som spelats in i gotländska hem och miljöer i öns socknar.

– Vi har varit hemma hos så många att det inte är klokt. Folk är helt otroligt gästvänliga som öppnar sina hem, säger Eva Röse och tar paus i en soffa i gårdens kök.

Tolv år som Maria Wern har betytt massor för henne både privat och som skådespelare.

– Jag har fått ta emot mycket kärlek och fått utveckla mig själv till superproffs, både bakom och framför kameran, säger hon och avslöjar att hon ställde krav för att fortsätta när serien för ett år sedan såg ut att vara över för gott.

Alla som hade varit med under åren hade haft avskedsparty.

– Det gick fem minuter sen kom ett samtal, jag hann knappt ta av mig hölstret, säger Eva Röse och berättar att hon då ställde krav på att få vara med och producera och skriva manus.

I de åtta avsnitt på vardera 45 minuter som filmas under hösten är Eva Röse exekutiv producent samtidigt som hon ännu en gång spelar Maria Wern.

– Det finns något mäktigt med att få växa med en karaktär under så många år. Jag är otroligt tacksam och det är en ynnest få förunnat, säger hon.

Att filmerna är populära utomlands, särskilt i Tyskland, märkte Eva Röse när hon landade på Berlins flygplats för att vara med i juryn för filmfestivalen.

– Tänk fotbolls-VM, det stod folk med skyltar när vi landade och utanför hotellet där jag bodde. Det kändes ganska överraskande och fnissigt.

Sedan några år bygger filmerna inte längre på böckerna utan lånar bara karaktärerna. Anna Jansson avslöjar att nästa roman kommer i mars nästa år, även Maria Wern anno 2021 är skriven. Om fler filmer ska spelas in på Gotland är inte bestämt.

– Jag vet inte hur jag inte ska kunna vara på Gotland, säger Eva Röse och berättar att hon sneglar på möjliga hus på landet att köpa.

Just det säregna gotländska landskapet i Maria Wern är något som lockar utländska bolag, menar Elinor Isenberg. Hon har varit med sedan starten och gått från statistansvarig till produktionsledare. Tusentals gotlänningar har varit med som statister.

– Att det finns så mycket duktiga gotlänningar gör att serien funkar, säger hon.

Peter Perski märker direkt när serien har visats på tv, då tittar folk lite extra på honom ute på gatan.
Peter Perski märker direkt när serien har visats på tv, då tittar folk lite extra på honom ute på gatan.
Framtidsplaner

På somrarna har Anna Jansson själv guidat mordresor till socknar där bestialiska saker hänt.

Turism i Maria Werns fotspår är något som hon tror kan utvecklas för att locka nya besökare till Gotland.

"Jag ser vinterkryssningar framför mig till ett vackert Visby", säger hon och avslöjar att böckerna om Emil Wern, kriminalkommisariens son, två gånger varit ytterst nära att bli julkalender i tv.

Serien Maria Wern görs av Warner Bros och visas på TV4 och C More. Den säljs till omkring 25 länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om