Bokstart: "Alla barn har rätt till ett språk"

Sedan 2015 har det statligt finansierade projektet Bokstart delat ut böcker, högläst och gjort hembesök för att inspirera föräldrar att prata, läsa och sjunga med sina barn.

"Alla barn har rätt till ett språk", skriver Cecilia Herdenstam, Catharina Ampler och Anette Torgnysdotter i pressmeddelandet.

"Alla barn har rätt till ett språk", skriver Cecilia Herdenstam, Catharina Ampler och Anette Torgnysdotter i pressmeddelandet.

Foto: Christer Nordin/Arkiv

Gotland2019-10-28 16:15

Bokstart är ett internationellt projekt som drivs i närmare 30 olika länder och är till för att inspirera föräldrar att läsa, sjunga, och berätta historier för sina barn i åldrarna 0 till 3 år. I Sverige har projektet finansierats av Statens kulturråd sedan 2015 och på Gotland är det biblioteken, barnhälsovården, förskolan och öppna förskolan som arbetat tillsammans för att sprida språkglädjen till barnen på ön.

– Eftersom vi alla har som uppdrag att främja barns språkutveckling, fast på olika sätt, har vi nu fått ett gemensamt sätt att prata med föräldrar. På det sättet hoppas vi kunna nå ut brett på många sätt med vårt budskap, säger Cecilia Herdenstam från Länsbiblioteket i ett pressmeddelande. 

En del av projektet går ut på att två så kallade bokstartare gör besök hemma hos barnfamiljer. Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har valt ut vilka områden som får chansen till hembesök och om en familj tackar ja får de under barnets första levnadsår två inspirationsbesök med högläsning.

– Det unika med vårt gotländska bokstartsprojekt är att vi faktiskt når alla barn på Gotland under deras första levnadsår med hembesök i någon form. Det tycker vi är fantastiskt! Dessutom har vi också med förskolan där barnet när det blir större kan låna hem böcker i förskolans kapprumsbibliotek och föräldrarna får ytterligare inspiration till att läsa med sina barn, säger Catharina Ampler som är projektledare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!