Besöksnäringen öppnar för turistavgift

En särskild avgift för turister på Gotland har länge varit ett känsligt ämne. Men Gotlands förenade besöksnäring är nu redo att ta tag i frågan.

Inkomster från en turistavgift kan gå till infrastruktur och service, på platser som turisterna besöker.

Inkomster från en turistavgift kan gå till infrastruktur och service, på platser som turisterna besöker.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Gotland2019-10-21 07:03

Centerpartiets Lars Thomsson tog än en gång upp frågan om att låta turisterna betala mer, när han gästade mötet om enskilda vägar på Lövsta i onsdags.

Ämnet dyker upp titt som tätt i den gotländska debatten och har alltid varit känsligt. Samtidigt har Lars Thomsson länge sagt att frågan helt enkelt måste få mogna tillräckligt mycket – och det finns tecken på att han kan få rätt.

Till att börja med handlar det alltjämt inte om en skatt, då detta skulle kräva lagändringar. Sådana diskuteras också, nationellt, men de lär dra ut på tiden.

Det enda existerande alternativet är alltså en frivillig avgift. Regionen kan inte tvinga på besöksnäringen en sådan, det måste fram ett gemensamt beslut.

– Ska man komma framåt nu är det på frivillig basis och då måste näringen med. Jag tycker verkligen de behöver ta tag i det här nu, säger Lars Thomsson.

Näringen har länge varit kluven. "Turistföreningen tveksam" är en rubrik från 2009, då en liknande avgift var aktuell, och den summerar det hela ganska bra.

I dag är det Gotlands förenade besöksnäring, GFB, som är branschens lokala organ. Matz Bengtsson är vd – och han öppnar för att tiden nu kan vara mogen.

– Ja, nu är det kanske dags att verkligen samla näringen och ställa frågan.

Men är det inte ni som samlar näringen?

– Ja, GFB är en organisation som kan ta tag i det här samtalet.

Menar du att ni tänker göra det?

– Till att börja med ska frågan förankras i vår styrelse, men sedan är det en fråga för hela näringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!