Beslut om medling möts med oförståelse

Förhandlingarna kring Gotlandshems höjda hyra har låsts. Bolaget väljer att plocka in en medlare, något som Hyresgästföreningen ställer sig frågande till.

Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem, hoppas nu att medlingen ska vara färdig innan slutet av november.

Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem, hoppas nu att medlingen ska vara färdig innan slutet av november.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-11-05 11:00

Gotlands Tidningar har rapporterat kring den hyreshöjning på fem procent som Gotlandshem vill införa. I september var planen att förhandlingarna kring hyrorna skulle vara klar innan månadsskiftet till november. I en intervju förklarar bolagets vd, Elisabeth Kalkhäll, att ökningen beror på höjda taxor för vatten, el och värme. De senaste fem åren har hyrorna ökat med 3,8 procent medan taxorna höjts med 12 procent. 

– Hyrorna har inte följt med, säger Elisabeth Kalkhäll till GT.

Under fredagen förklarade bolagets vd att Gotlandshem och Hyresgästföreningen stod längre ifrån varandra än tidigare. Bostadsbolaget har nu valt att ta hjälp av Hyresmarknadskommittén som medlare. 

– Det har varit svårt att hitta en lösning för vi är oense om grunderna i förhandlingen. Vi anser att vi vill prata om de kostnadsökningar som har drabbat oss som bolag medan Hyresgästföreningen vill diskutera vår budget. Men hyran bygger på bruksvärdeshyran. Därför blir det fel att diskutera vår budget, säger Elisabeth Kalkhäll till Gotlands Tidningar. 

I ett pressmeddelande har Hyresgästföreningen bemött bostadsbolagets beslut till medling med viss oförståelse.

–Vi tycker inte att man uttömt alla möjligheter att förhandla. Gotlandshem vill inte redovisa de faktiska kostnaderna i kronor och ören. Vi har begärt fram budget för nästa år och underhållsplan men vi har inte fått någonting, säger Oscar Jansson Magnusson på Hyresgästföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!