Ännu en kommun drar ner på Almedalsveckan

Nyligen meddelade Göteborgs stad att de överväger att helt lämna en stor satsning i Almedalen. Nu väljer ännu en kommun att dra sig tillbaka.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2019-11-03 16:12

För tre veckor sedan meddelade Göteborgs stad att de överväger att lämna den Västsvenska Arenan på Almedalsveckan. Anledningarna är främst höga kostnader samt svårigheter att nå ut med kommunens budskap.

Nu förklarar Lunds kommun att de hoppar av Öresundshuset, precis som Helsingborg gjorde förra året. Det skriver Sydsvenskan. Kvar blir då endast Region Skåne och Malmö stad.

2019 var Lunds kommuns budget för Almedalsveckan 700 000 kronor. Nästa år kommer de att nästan halvera budgeten, till 400 000.

– Det senaste året har vi arbetat med att sänka kommunens kostnader inom en rad områden. Då är min uppfattning att vi även ska sänka kostnaderna för vår närvaro under Almedalsveckan, säger kommunalrådet Philip Sandberg (L), till Sydsvenskan.

Men alla är inte helt överens i frågan.

– 2020 är det 20 år sedan Öresundsbron öppnade. Den har varit oerhört betydelsefull för både Lund och skåningarna. Det hade varit strategiskt fel att backa tillbaka just jubileumsåret, istället för att ta chansen att marknadsföra bron, Öresundsregionen och Skåne, säger Fredrik Ljunghill (M) till Sydsvenskan.

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, har tidigare förklarat att hon tycker att det är positivt att aktörer ser över sitt deltagande.

– Jag tycker att det är bra att de planerar sin medverkan och hur de kan använda Almedalsveckan som en demokratisk mötesplats på bästa sätt. Almedalsveckan är under ständig utveckling. Det vi kan göra är att vi måste vara lyhörda och ta in synpunkter, sa hon då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!