Polisen: Unga rånar varandra på märkeskläder

Polisen på Gotland varnar nu för en ny brottstrend på Gotland. "Det är viktigt att föräldrar håller koll."

Jackor av märket Canada Goose kan kosta många tusenlappar och är därför ett populärt byte att stjäla, menar Tryggve Karlsson.

Jackor av märket Canada Goose kan kosta många tusenlappar och är därför ett populärt byte att stjäla, menar Tryggve Karlsson.

Foto: Dennis Pettersson/TT/montage

Nyheter2019-11-17 20:00

Den senaste tiden har polisen fått allt fler ärenden som handlar om att unga personer stjäl dyra märkeskläder från varandra. Polisens ungdomsutredare Tryggve Karlsson vill nu nå ut till föräldrar för att bromsa problemen.

– På senaste tiden har en hel del personrån börjat dyka upp bland mina utredningar som handlar om ungdomar. Senast var det i torsdags kväll ett rån utanför Lyckåkerskolan som handlade om att en ung kille blivit bestulen på märkeskläder, säger Tryggve Karlsson.

Enligt honom handlar det ofta om jackor av kända märken som kan kosta upp till 5000-6000 kronor.

– Det handlar om att ungdomarna snor av varandra, och sedan hotar varandra om att man inte ska gå till polisen och säga att man blivit bestulen "för då blir det värre", eller liknande. Detta gör också saken sju resor värre för alla inblandade, eftersom det kan leda till övergrepp i rättssak om det går att peka ut en misstänkt person, säger Tryggve Karlsson.

För att undvika det vill han uppmärksamma föräldrar att hålla koll på vad barn och ungdomar kommer hem med för kläder. Polisen försöker ha kontakt med skolorna i arbetet med ungdomar, men ber också om föräldrars hjälp att hålla koll.

– Det är unga från 13 till 16 år som håller på med det här. Det är viktigt att föräldrar håller koll på om barnen kommer hem med nya kläder, som de kanske sagt att de bytt till sig eller så. Som förälder är det bra om man inte godtar allt utan roddar lite mer i vad det handlar om, om ens barn till exempel visar sig ha bytt bort sin Canada Goose-jacka som kostar 6000 kronor.

Tryggve Karlsson tror att det kan finnas ett stort mörkertal i ärenden där ungdomar hotar till sig märkeskläder eller blir av med dem. Han vittnar också om att märkeskläder i vissa fall har använts för att finansiera droger bland unga på Gotland.

Ungdomsutredare Tryggve Karlsson vid polisen på Gotland är orolig över de rån där ungdomar stjäl märkeskläder av varandra.
Ungdomsutredare Tryggve Karlsson vid polisen på Gotland är orolig över de rån där ungdomar stjäl märkeskläder av varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om