Sommartrafik mellan Västervik och Visby

Visby/Västervik. Redan nästa sommar kan Destination Gotland få konkurrens. Ett stort rederi vill starta sommartrafik mellan Visby och Västervik. Enligt uppgift till GA är planen kryssningstrafik med lågprisprofil.
Laddar...

För ett par veckor sedan fick hamnchefen i Visby hamn, Mats Eriksson, uppdraget av ett stort rederi att ta fram en förstudie till en ny linje.

- Jag håller på att titta på passagerarincheckning, bilfilter och parkeringsplatser. Jag har fått vissa underlag från aktören och jag vill försöka få till det, säger Mats Eriksson.

Han är förvånad att ingen presenterat idéerna tidigare, men menar att det finns mycket som måste lösas innan trafiken kan komma i gång. Redan i dag samutnyttjas vissa delar av hamn och terminalbyggnad mellan Destination Gotland och kryssningsrederierna.

- Det finns mer möjligheter än hinder. En av mina uppgifter som hamnchef är att få så mycket trafik man kan i hamnen, säger Mats Eriksson.


Satsar i Västervik
Projektet är omgärdat av stort hemlighetsmakeri. Ingen av personerna GA varit i kontakt med, vill uppge vilket rederi det handlar om - mer än att det rör sig om av en av de större aktörerna.

I Västervik planerar kommun och hamn redan för den nya trafiken. Man investerar närmare 500 miljoner i vägar, tågtrafik och hamn.

- Nu handlar det om ett rederi, ett av de stora i Sverige, som är etablerat på många linjer. Det inger stor respekt, säger Harald Hjalmarsson, moderat ordförande i Västerviks kommunstyrelse.

Enligt Harald Hjalmarsson gäller det sommartrafik mellan Visby och Västervik, men hans uppfattning är att det nya rederiet också tänker vara med och buda på Gotlandstrafiken i nästa upphandling.

- Från vårt håll är det inga problem från 2013 och framåt. Ett rederi kör inte en sommar utan bygger upp och kör trafiken åtminstone tre år, säger Harald Hjalmarsson.


Krävs billigare resor
Gotland tappade 35 000 turistresor med färjorna 2011. Från turisterna i Västervik hör Harald Hjalmarsson att det blivit för dyrt att åka till ön.

Han menar att satsningen på sommartrafik är ett resultat av kontakter mellan det nya rederiet och företrädare för öns näringsliv.

- Nu tänker man i ett större perspektiv. Hytt, familjepriser och att kunna äta rejält ombord. Man kan ha en stor bilparkering och resenärer som bussas ombord därifrån.

Harald Hjalmarsson utesluter inte trafik på ytterligare hamnar, i utlandet. Då skulle taxfree-handel kunna hjälpa till att hålla priserna nere.


Destinationsregion
Under Almedalsveckan kommer Harald Hjalmarsson från Västervik att besöka sina politiska kollegor på Gotland.

- Tillsammans kan vi addera Vimmerby och Västervik med Visby och bygga en destinationsregion ungefär som Toscana. Ur familjeperspektiv är det bara några timmar emellan oss, säger Harald Hjalmarsson.

Varken Tallink eller Viking Line säger sig ha planer på trafik till Gotland. Finnlines ansvarige chef har inte kunnat nås för en kommentar.

Blåljus - senaste nytt om brott och olyckor


Alltid aktuell webb-tv

Månadens bild

 

Ung bild 14  


SENASTE KOMMENTARERNA

Inlägg av Ronnie Lundin
Nu har Anders Borg tappat styråran

Inlägg av Son Of A Gun
"Botan" kan tvingas stänga igen

Inlägg av Mats Hansson
Vänstern står svarslös

Inlägg av Sven177
Då öppnar Gotlands första lekland

Inlägg av Oberyn Martell
Nu har nya ambulanshelikoptern landat


Lokala nyheter i mobilen: mobil.helagotland.se

FRÅGAN

Vilken dialekt är fulast?

Skånska
Norrländska
Göteborgska
Stockholmska
Annan


Tipsa oss! tips@helagotland.se 0498-202460

Om tipsfunktionen>>


GT-klotet 2014

Wahlgren nyfiken på...


Läsa dagens tidning? Klicka nedan!


Gotlands Allehanda som e-tidning

Gotlands Tidningar som e-tidning
Charter
LMS
Hotel

Webbkameror

Länk till Gotlands Medias läsarpanel
Tyck till om det redaktionella innehållet och om annonser i GA, GT och på helagotland.se


Länk till gotland.net

Idag serveras: