Tryggve Karlsson är en av de fem nominerade till GT:s utmärkelse Årets gotlänning.
I juryns motivering är det framför allt hans banbrytande arbete med sociala medier som lyfts fram.
Tryggve Karlsson är Facebook-polisen framför andra. Dels har han sin egen sida - Tryggve Polis Karlsson - och dels finns han på närpolisens sida.
- Jag tycker det är kul med teknik och har alltid försökt ha koll på vad ungarna håller på med. Jag var med redan på Lunarstorm och andra tidiga sajter, och facebook blev en naturlig fortsättning, säger han.
Han ser många fördelar för polisen att finnas med i sociala medier.
- Kontakter är a och o i vårt arbete. Vi ska finnas där folk är och vi ska vara lättillgängliga. Och då är Facebook suveränt, menar han.
Lär Stockholmspolisen
Men det är de poliser som syns på gatan som ska facebooka, inte höga chefer, poängterar han.
- Det var där Stockholmspolisen gjorde fel när de började. De förstod inte varför vi på Gotland fick så mycket kontakter via Facebook när de själva inte lyckades nå ut alls. Men det var ju för att de hade två höga chefer som satt med Facebook och här var det främst jag - en vanlig närpolis, berättar han.
- För att nå ut, särskilt bland ungdomar måste det ske lokalt och man måste bli respekterad först som människa, sen rinner det bara på, fortsätter han.
Tryggve är kompis på Facebook med både ungdomar, föräldrar och delar av det så kallade buset.
- Ja, det är många av dem jag träffar på stan och även i förhör här på polishuset som jag är kompis med. Men jag blir aldrig så mycket kompis att jag struntar i om de gör ofog på stan. Både de och jag vet att jag i varje läge också är polis. Det finns en ömsesidig respekt där och den är oerhört viktig, säger han.
Målare och bonddräng
Tryggve Karlsson har varit polis sen 1989. Han var 28 år när han utexaminerades från polishögskolan.
- Jag var alltså inte helt ung och hade hunnit med en hel del innan. Det tror jag var bra, det är viktigt med en bred bakgrund som polis, jag tror man får en större förståelse för hur folk har det då.
Tryggve har bland annat varit målare; han gick som målarlärling i fyra år efter nian. Sen växlade han över till bonddräng och kock. Och i fem år var han kökschef på minkfarmen i Lummelunda.
- Jag lagade mat åt minkarna, berättar han.
Men en annons om polisyrket fick hans liv att ta en ny vändning.
- Jag förstod direkt att det var polis jag ville bli och jag satsade allt på det. Jag började plugga på komvux för att få gymnasiekompetens och jag slutade röka och började träna för att klara fysproven, berättar han.
Jobbar med unga
Och det gick vägen, han kom in på polishögskolan i Solna och efter tre års plugg där var polis Tryggve Karlsson färdig att ta sig an "buset" på Gotland.
Ända sen starten är det främst ungdomar han jobbat med, bland annat som kvarterspolis på Gråbo i början av 90-talet.
Han var också tjänstledig ett par år i början av sin karriär för att jobba på ett ungdomsboende i Visby.
Den sociala biten har alltid varit viktig för honom.
- Det är kontakten med ungdomarna som är själva drivkraften för mig, säger han. Detta att man faktiskt kan hjälpa dem. Att det man gör, gör skillnad. Mitt i bedrövelsen, säger han.
Igenkänd
Han talar mycket om bemötande och respekt. Om att bemöta människor på ett bra och respektfullt sätt - i alla situationer.
- Det är genom ditt bemötande du får respekt. Och det är med ett bra bemötande som du kan bemästra även svåra situationer, säger han.
Att Tryggve Karlsson är välkänt och uppskattad märks.
Under den korta promenad vi tog på Öster i Visby när han skulle fotograferas för den här intervjun var det många som hälsade glatt och igenkännande.
Och hans egna engagemang lyser hela tiden igenom.
- Man måste känna för det här, annars går det inte. Och jag älskar mitt jobb, det har nästan blivit en livsstil, säger han.