På familjen Nybergs gårdsplan vid Hägdarve i Silte står en liten vattencistern på hjul. Flera gånger i veckan måste de köra ett par mil för att få hem färskvatten till familjen, hästarna, fjäderfäna och husdjuren.
Skälet är den olycka som inträffade några hundra meter bort den 7 november, då en jordbrukare välte med en traktordragen bekämpningsspruta, och 2 500 liter giftiga ämnen rann rakt ut i marken.
Efter olyckan grävdes förorenade jordmassor bort och boende med enskild brunn närmast olycksplatsen har rekommenderats att inte dricka av sitt vatten.
Parkinson och MS
Många törs heller inte tvätta eller duscha i det.
- Vi har läst på nätet att de här gifterna kan påverka generna och orsaka både MS och Parkinson. Hur vet vi att ämnena inte tränger igenom huden? undrar Peters hustru Susanne Nyberg, som berättar att de valt att duscha och tvätta sina kläder hemma hos den äldsta dottern som bor i Hemse.
Och nu jäser det i grannlaget. Sju fastigheter har av regionen avråtts att använda sitt vatten, men alla fick inte informationen på en gång, säger de.
- Jag fick reda på olyckan först nästa morgon när jag läste GT, berättar Peter och Susannes dotter Niccolina.
Snabb med avgifter
Några sommargäster som planerat att komma till ön inom kort fick beskedet för bara några dagar sedan.
- Vi har frågat efter en kommunal tank med vatten, men fick aldrig något vettigt svar, säger Sven Pettersson, vars brunn ligger bara drygt hundra meter från olycksplatsen.
- När det gäller att höja vatten- och avloppsavgifterna är regionen alltid snabb, men inte när det gäller en sådan här sak, säger en besviken Peter Nyberg.
- De tycker kanske inte att vi är nog många för att det ska vara värt det, att vi på landet får klara sådant här själva, funderar grannarna.
Ingen information
De hoppas att Region Gotland har en plan om det visar sig att gifterna finns kvar i dricksvattnet, men tycker det är synd att de inte underrättats om den eftersom det kanske hade stillat deras oro.
Om ett par veckor väntas besked om gifterna finns kvar i marken. Men grannarna är också oroliga för vad som ska hända i vår när smält snö flyter okontrollerat på den vattenmättade marken.
De hoppas att regionen följer upp med nya prover nästa år, berättar de.
Dags för inlösen?
Vad gör ni om brunnsvattnet är och förblir förgiftat?
- Då får väl regionen lösa in våra fastigheter så att vi kan flytta in till Visby, säger Peter Nyberg med ett snett leende.