Butikerna kan vänta längre än vanligt på smörleveranserna i höst. Orsaken är en stigande efterfrågan på fetare mejeriprodukter.
- Det är en trend som började för fyra, fem år sedan. Det går igen över hela riket. Man köper mer smör, grädde och standardmjölk. Produkter med lägre fettinnehåll som exempelvis minimjölk och matfetter med lägre fetthalt levererar vi mindre av, säger Göran Nährström.
Nya krav på Arla
Det här ställer nya krav på Arlas mejeri i Visby och under vecka 40 ska man öka produktionen av smör.
- Det här är en otrolig utmaning som slår rakt genom hela linjen. I år är det lite värre än tidigare år, men i fjol fick vi också gå upp i produktion av smör. Det är lite knepigt att leverera, men vi hoppas kunna lösa det. Det handlar lite om att man måste ställa om i produktionen och förlänga arbetstiderna, säger mejerichefen.
För böndernas del spelar den ökade efterfrågan på fetare mejerivaror mindre roll.
- Det är för tidigt att se om det här påverkar avräkningspriset.
Bregott som gäller
Ute i butikernas mejeridiskar märks gotlänningarnas vanor av.
- Det är Bregott som gäller som regel för gotlänningarna. Jag jobbade i Stockholm tidigare och där var det mycket mer av att man letade efter ett särskilt märke, säger Robin Mårdh, som arbetar på Ica Maxi i Visby och plockar bort några tomma Bregott-kartonger ur disken.
Mindre mjölk på hösten
Det finns också en ytterligare förklaring till att det nu är svårt att få fram smör. Matfettet tillverkas av grädde som i sin tur görs av mjölk. Så här års ger korna mindre mjölk än vad de gör under sommaren.
- Men det är knappast någon nyhet! Det har varit känt i minst 100 år, säger Göran Nährström.
Och det är förstås inte alla som övergett lättprodukterna i mejeridisken.
- Jag vill gärna köpa lite bättre varor, gärna med lägre fetthalt. Det gör verkligen ingenting om fetthalten är lite lägre, säger Desirée Toft från Hejde.