"Misstag lägga ner öns förband"

Försvaret övar allt oftare på Gotland, och snart ska 14 stridsvagnar stationeras på ön. Men det räcker inte, anser säkerhetspolitiske experten Bo Pellnäs:- Militären måste ha permanent närvaro på ön.

Foto: Thomas Johansson / SCANPIX

Gotland2011-03-25 04:00

Försvarsbeslutet 2004 innebar att öns regementen avvecklades. De senaste årens frånvaro av fast militär styrka har kompenserats av en ökad övningsaktivitet.

Fredrik Westerlund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror att frånvaron av trupp varit svår att tolka för Ryssland. Det innebär en osäkerhet, och att fylla det vakuum som uppstått med övningar suddar ut en del frågetecken.

- Ökad närvaro bidrar till att höja säkerheten, anser Fredrik Westerlund.


"Räcker inte"
Men Bo Pellnäs, pensionerad överste med lång erfarenhet av internationellt fredsbevarande arbete, anser inte att närvaro i form av övningar räcker. Att ställa stridsvagnar i förråd är inte heller tillräckligt.

- Militären behöver permanent närvaro på Gotland. Det var ett misstag att lägga ner förbanden på ön, tycker han.

Helst ser Bo Pellnäs att Gotland får luftvärn med lång räckvidd, men gärna även stridande förband.

- Det behövs en organisation på plats som man snabbt kan växla upp, säger han.


Stridsvagnar
Bo Pellnäs åsikter får allt starkare stöd hos politiker.

Folkpartiledaren Jan Björklund tycker att det var ett misstag att avmilitarisera Gotland.

År 2009 krävde han att ett kompani med 14 stridsvagnar av typ Leopard 2 (Sveriges modernaste) ska ställas i förråd på Gotland. Så kommer det att bli, men det sker först under 2013.


KDU vill storsatsa
Kristdemokraternas ungdomsförbund begärde på sin stämma förra året, att ett regemente skulle återupprättas på Gotland. Nästa vecka arrangerar Kristdemokraterna ett seminarium kallat "Stormakten Ryssland, Gotland och Sverige" i riksdagshuset.

- Det känns som om partiet lyssnar på oss allt mer, säger Christian Carlsson i KDU.

KDU vill öka anslaget till försvaret med 3-5 miljarder kronor, och en stor del av det ska gå till ett nytt gotländskt regemente.

- Att återupprätta ett regemente på ön kostar mellan 500 miljoner och miljard kronor, tror Christian Carlsson.


Gasledningen
Nord Streams gasledning används ofta som ett argument för att öka den svenska försvarsberedskapen i Östersjön.

År 2009 genomförde Ryssland två stora övningar med totalt 20 000 soldater. Syftet med övningen var, enligt svenska medier, att försvara gasledningen.

Fredrik Westerlund anser dock att gasledningens betydelse övervärderats:

- Den ryska militären har fått ökade resurser och håller på att rusta upp. Olika delar inom marinen trycker på för att få så stor del av pengarna som möjligt, och ledningen för den ryska Östersjöflottan använder oljetransporterna och gasledningen i Östersjön som argument.


"Navelsträng"
Bo Pellnäs ser gasledningen ur ett annat perspektiv:

- Gasledningen blir någon sorts politisk navelsträng mellan Tyskland och Ryssland. Tyskland för allt mer en egen politik och blir mindre och mindre troget Nato. För Sverige har nog gasledningen ingen större inverkan för säkerheten. Men det har däremot Rysslands upprustning. Att ryssarna ökar sitt anslag till militären med 60 procent oroar mer än gasledningen.

Några av den senaste tidens övningar på Gotland:

2009: I september hölls en storövning med 800 man. Bland annat deltog en svävare från amfibiestridsgruppen.

2010: Två övningar med Afghanistanstyrkan. Den årliga storövningen Focus var förra våren till stora delar förlagd till Gotland. 750 personer ur armén, flottan och flygvapnet deltog. Flygvapnet övade på sensommaren med Visby som bas, och i oktober genomförde marinen en stor övning mellan Gotland och fastlandet.

2011: I år genomförs flera övningar. För närvarande övar Afghanistanstyrkan på Tofta skjutfält, och en ny grupp kommer i höst. Flygvapnet håller sin årliga övning i maj, då plan från F 7 i Såtenäs använder Visby flygplats. I mitten av maj startar övningen Swenex 2, där bland annat Fårösund och Tofta ingår som strategiska platser. Under hösten ska hemvärnet hålla sin storövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om