Redan nu finns det färdigbyggd järnväg mellan Hesselby och Thule, i Halla. Inom fem års tid, hoppas föreningen Gotlandståget att järnvägen sträcker sig ända fram till Roma. Och att ha en station i Roma att bygga mot gör arbetet så mycket lättare framöver, enligt de inblandade.
Järnvägsplan
Det senaste inom det flera år långa projektet med att bygga ut järnvägen från Dalhem, är att det nu finns ett förslag till en järnvägsplan. Ett villkor för att fortsätta bygga ut järnvägen, enligt de nya järnvägsbestämmelserna från Trafikverket.
- Det är något som kommer att ge ett otroligt mervärde till bygden, säger projektledare Anders Svensson, och hänvisar till en rad etablerade samarbeten med andra verksamheter som Stall Dalhem och Roma kungsgård.
Vid Stall Dalhem finns det redan i dag en dressinverksamhet på en del av järnvägen. I framtiden ska man kunna fortsätta med dressinen, samtidigt som tåget går på sträckan, i dag tillhör de samma bit av spåret.
- Detta är inget enbart för oss järnvägsentusiaster. Ju fler upplevelser vi kan länka ihop i och med den här järnvägsbiten, desto bättre.
Tanken är att besökare ska komma tillbaka - för upplevelsens skull. Och att tågresenären kan hoppa på, och stiga av, lite efter eget tycke. Något som dock kommer att ställa mer krav på organisationen, i form av fler sittplatser på tåget och en strukturerad tidtabell.
- Det är ännu mycket som ska falla på plats. Faktum är att vi är de första som bygger en ny museijärnväg och Trafikverket har aldrig prövat något liknande, säger Anders Svensson.
Och kostnaden, som sägs ligga på runt fem miljoner kronor, ska bland annat förnyat EU-stöd och pengar från medfinansiärer, stå för.
Utställning i Roma
Men först ska alltså allmänheten få säga sitt. På utställningen på Roma bibliotek visas även ritningar över banan och byggnaderna vid järnvägen.
Huset som ska bli den nya stationen i Roma, är den gamla stationsbyggnaden från Österport i Visby. Men det kommer inte att bli en kopia av hur det såg ut i 1950-talets Roma. Endast vattentornet som kommer att stå på samma plats där det stod på Gotlands Järnvägs tid. Det är en hög, sexkantig byggnad, och ritningarna finns bevarade. Toaletten blir en kopia av den som en gång stod norr om stationshuset vid Klintehamns station. Detsamma gäller
Ersättningsvägar
Det är Ljugarnsbaserade arkitekten Jan de Gysser som tagit fram illustrationer och med start i dag finns dem, tillsammans med den kompletta järnvägsplanen, för allmän beskådan på biblioteket i Roma. Utställningen håller på i tre veckor för att boende och andra intresserade ska kunna bilda sig en uppfattning om det stora projektet.
Efter utställningen har allmänheten två veckor på sig att uttrycka sina åsikter, innan en sammanställning görs av föreningen som sedan ska ligga till grund för att söka tillstånd att fortsätta bygga.
Förutom tillstånd, krävs fortfarande ja från två markägare längs med sträckan. Huvuduppgiften ligger i att hitta ersättningsvägar och nya sätt för markägarna att nå ägor som skog och åkrar.
- Vi ska lägga fram ett förslag till markägarna. Vi vill lösa detta på ett så bra sätt som möjligt, för alla parter, säger Staffan Beijer, som tror på en lösning mellan parterna.
- Det viktiga för oss nu framöver, och med den här utställningen, är att få folk att förstå hur viktigt det är med museijärnvägen mellan Dalhem och Roma, säger Anders Svensson.