Två motioner låg till grund för denna diskussion.
Dels en från Brittis Benzler och övriga V-gruppen om stöd till unga människor som isolerar sig i hemmet med datorn. Och dels Stefan Nypelius (C) motion om att stärka nätverket Barnsams roll samt sätta av pengar i sociala fonder riktade mot barn och unga som far illa.
Engagerade inlägg
Båda motionärerna gjorde starkt engagerade inlägg från talarstolen. Och båda talade också om den frustration de känner för att inte vi inte gör tillräckligt för att hjälpa utsatta barn och unga.
- Det handlar om att ge de här barnen en framtid, sa Stefan Nypelius.
Och med räkneexempel visade han att investeringar på barn och unga som riskerar att hamna i utanförskap på sikt är mycket lönsamt för samhället.
- De som är på glid kommer att kosta mycket pengar en dag, därför bör vi satsa idag. Och jag vill att vi arbetar fram en modell för hur vi kan investera i barnen, sa han.
Stora kostnader
När en människa väl hamnat i utanförskap, kanske i kombination med drogmissbruk och kriminalitet ökar kostnaden med två miljoner per år.
- En sprutnarkoman kostar under sin levnad i snitt samhället 45 miljoner kronor, sa Stefan Nypelius.
Han gav också exemplet att en fritidsledare som lyckas rädda en ung människa från att hamna i livslångt utanförskap med den insatsen har tjänat in hela sin livsinkomst.
Genom att satsa resurser i dag på att hjälpa och stötta våra unga kan således stora vinster göras för framtiden, både gentemot enskilda individer och mot samhället.
Isolerade vid datorn
Brittis Benzler tog vid där Stefan Nypelius slutade. Hon höll med om allt han sa, men gjorde också en fördjupning riktad mot en särskild grupp som uppmärksammats de allra senaste åren.
Det handlar om ungdomar som isolerar sig i hemmet med datorn i så stor omfattning att det hindrar dem från både utbildning och arbete - och från att bli vuxna.
Växande problem
Det här är ett växande problem inte bara på Gotland utan i hela Sverige och Europa. Bara på Gotland finns kanske 20 - 25 barn och unga som isolerat sig på det här sättet.
- Det är inte datorn som är problemet, utan rädslan att inte duga. Det är för att slippa möta verkligheten och kraven därute som de flyr in i den virtuella världens trygghet, menar Brittis Benzler.
Vad de behöver är hjälp att skapa mod att hantera livet.
- Det är det vi måste hjälpa dem med, inte att dra ur sladden till datorn.
Problematiken har uppmärksammats tidigare, även i fullmäktige. Men hittills har inte särskilt mycket konkret hänt. Därav Brittis Benslers frustration.
- Jag är bekymrad över trögheten, det måste bli lite verkstad nu, säger hon.
Bifall från alla partier
Och med rätt insatser går det att vända tillvaron för de här ungdomarna, det visar exempel från andra kommuner.
- Nyckeln är samarbete, det krävs samlade insatser, vi kan inte fortsätta arbeta efter stuprörsmodellen, menar Brittis Benzler.
Och både hon och Stefan Nypelius fick gehör från samtliga partier. Båda motionerna blev i princip bifallna.