Det är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB som mätt antalet olyckor, bränder, våldsbrott, inbrott och stöld per tusen invånare i varje kommun.
Av landets 290 kommuner kommer Gotland först på plats 255.
Enligt sammanställningen är Salem, sydväst om Stockholm, den säkraste kommunen i landet.
Sämst ställt är det i Malung/Sälen.
Inte bra
Gotland ligger något sämre till jämfört med riksgenomsnittet inom flera av de jämförda områdena.
- När man ser råstatistiken är det naturligtvis ingen bra placering, säger Dick Svennefelt, räddningschef på ön.
Han tycker det vore bättre om Gotland endast jämfördes med likvärdiga kommuner vad det gäller befolkningsmängd och turistbesök.
Ligger bra till
Från larm till att första enheten från räddningstjänsten är på plats tar det i snitt 12,2 minuter i riket.
På Gotland tar det drygt två minuter längre tid.
Men det är fortfarande en snabb insats, tycker Dick Svennefelt, eftersom det ligger väl inom ramen för det lokala målet som räddningstjänsten och politikerna enats om.
- Vi har sagt att 90 procent av gotlänningarna ska ha hjälp inom 30 minuter. Jämfört med det målet ligger vi alltså bra till.
Från larm till att ambulansen är på plats får man i genomsnitt vänta i 13,7 minuter i Sverige. På Gotland dröjer det ytterligare drygt en minut.
400 000 besökare
Per tusen invånare går det i landet 8,2 våldsbrott per år. För Gotland är siffran 11,7.
Dan Paulsen, polisens presstalesman på Gotland, välkomnar visserligen den här typen av studier men tycker likt Svennfelt att resultatet blir missvisande när det gäller ett samhälle som Gotland.
- Sommartid har vi ett stort besökarantal, ungefär 400 000 personer.
Det är alltså betydligt fler personer som är med och begår brotten än vad statistiken visar. Detsamma gäller för Malung-Sälens kommun som är en liten kommun med ett stort antal besökare vintertid.
- Genom att aktivt arbeta med trygghet och säkerhet ökar en kommuns attraktivitet, där vill människor bo. Vi tar fram öppna jämförelser för att stödja kommunernas arbete med att följa upp, utvärdera och utveckla området trygghet och säkerhet.
Det säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting i en kommentar till rapporten.
Inte så enkelt
Om alla kommuner hade samma utfall som den kommun som har lägst antal skador, lägst antal brott och lägst antal utvecklade bränder skulle många människor slippa ligga på sjukhus och många byggnader skulle undgå att bli förstörda i brand, konstaterar SKL.
- Verkligheten är naturligtvis inte så enkel, men strävanden att förbättra sina resultat kan leda till både en effektivare verksamhet och stora besparingar, säger Håkan Sörman.
Oroliga i onödan
Rapporten visar även att andelen människor som oroar sig för att drabbas av olika händelser är betydligt större än andelen som uppgett att de drabbats.
Av de kommuner som studerats är människor minst oroliga för att drabbas av trafikolyckor och inbrott i Öckerö, minst oroliga för våld/övergrepp i Skellefteå och minst oroliga för bränder i Växjö.