Kaffe – mer än bara njutning

Den som tycker om kaffe kan känna sig nöjd med nya forskningsrön. Drycken verkar skydda mot både demens och diabetes, kanske till och med mot hjärtsjukdomar och vissa former av cancer. Men ingen vet riktigt varför.

En kopp kaffe.

En kopp kaffe.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Gotland2009-12-15 16:00
Kaffe är inte bara en fröjd för själ och gom. De beska, aromatiska dropparna innehåller ämnen som av mycket att döma påverkar vår hälsa. Förutom koffein innehåller kaffe magnesium, fytoöstrogener, antioxidanter och klorogensyra, bland väldigt många andra ämnen.
Riktigt vad de olika substanserna har för effekt, och på vilka individer, vet ingen men allt fler vetenskapliga studier som görs på befolkningsnivå pekar mot att kaffe är något av en hälsodryck.
Nervskyddande egenskaper
Flera studier har visat att kaffe skyddar mot demens. Sambandet är inte överväldigande starkt, men det finns.
– Vi tror att koffeinet har nervskyddande egenskaper, men kaffe innehåller så otroligt många aktiva ämnen. Om vi hittar mekanismerna bakom kanske vi kan ta fram nya läkemedel, säger Miia Kivipelto, forskare vid Kuopios universitet i Finland och vid Karolinska institutet. Hon presenterade en studie om kaffe och risken för demens tidigare i år.
Kaffe, och te för den delen, minskar också risken att drabbas av diabetes typ 2, visar en så kallad metaanalys bland totalt drygt 500 000 personer som publiceras i facktidskriften Archives of Internal Medicine.
– Våra resultat i demensstudien kan delvis bero på den minskade risken för diabetes. Vi vet ju att diabetes ökar risken för demens, säger Miia Kivipelto.
Den som dricker tre till fyra koppar om dagen minskar sin diabetesrisk med en femtedel jämfört med den som inte dricker te eller kaffe alls, enligt resultaten från metaanalysen. För den som dricker mer än sex koppar är riskminskningen 40 procent, och så vidare. Ju mer kaffe, eller te, desto större riskminskning.
Spirande intresse
Eftersom också koffeinfritt kaffe gav effekt drar forskarna slutsatsen att det inte är kaffets uppiggande substans, utan någonting annat, som har direkta biologiska effekter på kroppen. Djurstudier har visat att kaffe minskar aktiviteten hos inflammatoriska signalmolekyler, cytokiner, i blodet. Kaffe kan också öka kroppens känslighet för insulin, vilket är bra för att hålla blodsockret i schack – men det ska sägas att det finns studier som har visat rakt motsatt effekt.
Kaffe verkar vidare skydda mot parkinson, förtida död i hjärt-kärlsjukdom, och tumörsjukdomar som tjocktarmscancer och bröstcancer – åtminstone för personer med en viss genetisk uppsättning.
Forskarvärldens intresse för kaffe spirar. För närvarande finns flera vetenskapliga kliniska undersökningar, pågående eller planerade, där dryckens effekter på exempelvis immunförsvaret, humöret, prestationsförmågan och blodsockret granskas närmare.
– Vi dricker ju ganska mycket kaffe, så det är verkligen intressant att studera effekterna, säger Miia Kivipelto.
Individuella skillnader
Men någonstans går rimligen en övre gräns för hur mycket kaffe som kan vara nyttigt. Koffein är i ren form klassat som läkemedel. Det är direkt dödligt om man överdoserar, vilket i praktiken är omöjligt att göra genom kaffedrickande eftersom det i så fall skulle krävas minst 50–100 koppar, enligt Läkemedelsverket. Personer som har problem med sur mage får snabbt obehagskänslor av kaffe. Drycken kan höja blodtrycket, ge darrningar, illamående och sömnrubbningar vilket i sin tur inverkar negativt på hälsan.
– Vissa människor är mer känsliga. Man får ta det individuellt, säger Miia Kivipelto som inte tycker att de som inte gillar kaffe ska känna sig oroliga för att behöva drabbas av vare sig demens, diabetes, eller någonting annat. – Absolut inte! Men om man dricker kaffe kan man göra det med gott samvete.
Sara Rörbecker/TT

3,4 dagliga koppar

Varje svensk dricker i genomsnitt nästan 160 liter kaffe per år vilket motsvarar 3,4 koppar om dagen. Det mesta, knappt två tredjedelar, dricks i hemmen och resten exempelvis på jobbet, på kafé eller restaurang.
Finländare dricker mest kaffe i världen, tätt följda av svenskar och norrmän, när konsumtionen ställs i relation till antalet invånare.
Kaffe består av malda och rostade kaffebönor. Drycken sägs innehålla över 800 olika ämnen, bland annat koffein som i Sverige är klassat både som läkemedel och som aromämne. Överdosering kan ge bland annat illamående, oro, darrningar, sömnsvårigheter, huvudvärk och ökad hjärtfrekvens. I mycket höga doser är koffein dödligt.
Källa: Svensk Kaffeinformation, Livsmedelsverket (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om