Försöker klara sig själva

Funktionshindrade och nyblivna mamman, Cecilia Dahlström i Burgsvik, tycker inte att hon får den hjälp hon har rätt till av socialtjänsten. Nu anmäler hon Gotlands kommun till diskrimineringsombudsmannen.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-01-27 04:00
För knappt tre månader sedan föddes lille Nathaniel. Mamma Cecilia Dahlström sitter i rullstol och pappa Marcus Dahlström arbetspendlar till fastlandet. Det innebär att han är borta en dryg vecka och sedan hemma i en knapp vecka. I familjen finns också Sanne som går på sexårsverksamhet i Öja skola.
Cecilia är 37 år och arbetade tidigare som konsultchef på ett dataföretag i Stockholm. Sedan ungefär sex år har hon neuroskador och stressallergi och "sitter som i ett fängelse" om hon inte får hjälp att ta sig ut. Internet och telefon gör att hon inte känner sig helt isolerad från omvärlden.

Träffades i bilen
Dottern Sanne fick hon i ett tidigare förhållande, och Marcus träffade hon när hon besökte Gotland och fick honom som chaufför i färdtjänstbilen. Hösten 2007 bosatte de sig i Burgsvik och förra sommaren stod bröllopet.
Sedan några år är Cecilia "sjukpensionär", hon har hjälp från hemtjänsten och är beroende av diverse hjälpmedel för att klara vardagen. Men när hon ansökte om "utökade insatser", för att få hjälp med ledsagning för henne och babyn, för att till exempel kunna ta sig till rehabiliteringsträningen på Korpen i Visby, så fick hon avslag med motiveringen att "behovet kan tillgodoses på annat sätt".
- De tycker att Marcus ska ta ut sin föräldrapenning nu. Men vi har inte råd nu, och vi tycker att det är bättre att han är hemma när Nathaniel är lite större och jag inte ammar. Och så är det bra att inte ta ut all ledighet på en gång om något skulle hända längre fram, menar Cecilia.

Bestämma själv
För "vanliga" föräldrar finns friheten att själva bestämma hur de ska lägga upp sin föräldraledighet. Paret Dahlström ser sig själva som en vanlig familj, fast en är funktionshindrad, och undrar om kommunen har rätt att bestämma över deras föräldrapenning under förespegling att det handlar om barnets bästa.
- Det pratades inte om barnets perspektiv när jag bara hade Sanne, utan när bebisen kom, säger Cecilia.
Från att ha haft kommunal hemtjänst, som paret inte kände sig tillfreds med, har Cecilia den senaste tiden haft privat hemtjänst, mycket tack vare makens engagemang för att få den etablerad på Sudret.
Då har hon fått hjälp hemma morgon, middag, kväll och hon har fått ledsagning vid behov och hjälp att hämta och lämna Sanne i skolan.

Mindre hjälp
I det senaste biståndsbeslutet har även den hjälpen minskats, förutom att hon inte beviljats hjälp med att ta med sig bebisen när hon behöver uppsöka vårdinrättningar och liknande. Men under de senaste veckorna har Cecilia tränat på att klara sig själv. Maken har haft en period hemma och Cecilias mamma har varit på besök, men från i dag är Cecilia ensam med barnen.
- Jag tänker säga upp hemtjänsten eftersom jag ska betala fullt för så lite hjälp. Men droppen var att de tycker att Marcus ska stanna hemma. Jag känner mig kränkt och diskriminerad på grund av funktionshinder, och illa behandlad av byråkraterna, och nu har jag anmält kommunen till diskrimineringsombudsmannen, berättar Cecilia.
Socialchef Lena Lager säger att man inför ett biståndsbeslut alltid tittar till helheten och vad det kan finnas för andra lösningar. Man utgår ifrån vad en brukare har rätt till utifrån sina behov.

Överklaga
- Men man kan alltid överklaga vårt beslut till länsrätten och få det opartiskt granskat. Det är också viktigt för oss eftersom varje situation är unik och kan bli prejudicerande. Vi har personal som kan hjälpa till med överklagan, och man behöver inte skriva så mycket, det behöver inte ta så mycket energi, säger Lena Lager.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om