Yrke i motvind
De är unga och de är yrkesfiskare. En sällsynt kombination på Gotland i dag.Men de fiskar inte i gotländska vatten och deras båtar ligger i Trelleborg.Med Leo Nordin är det en annan sak. Hans fiskarliv är den sällsynta drömmen.
Herrvik är Gotlands största fiskehamn. Sten Nordins båt Monna i förgrunden.
Foto: Tommy Söderlund
De är hemma för att träffa fruar och barn, vilket sker med månadslånga uppehåll.
Dramatisk olycka
Thorgrim Christianssons båt sjönk i januari i år, i en dramatisk olycka utanför Trelleborg, medan han själv och kollegan Per Olsson klarade sig oskadda. Nu har han ersatt den plastbåten med en av trä och fiskar torsk utanför Skåne. Där har han sällskap av Erik Ahlgren.
De bor i sina båtar, fiskar med garn och landar sin fångst i Trelleborg. Där finns is, uppköpare och transporter. Sådant finns inte på Gotland.
Torsken bojkottas
Deras respektive veckoranson är 3 600 kilo. Torsken de drar upp körs oftast med frysbilar söderöver, till kunder i Frankrike och Tyskland. Deras torsk vill inte svenska konsumenter ha, den bojkottas i affärerna.
- Varför äter inte svenskarna den Östersjötorsk, som fiskats på lagliga svenska kvoter? Och här talas om global uppvärmning. Vad kostar inte det i utsläpp att frakta torsken ner till kontinenten?
De har svårt att förstå den svenska torskdebatten. Själva anser de att torsken ökar i Östersjön. Erik Ahlgren säger att man använder i stort sett samma redskap som för tio år sedan.
- På samma ansträngning får vi i dag upp mycket mer fisk än då, så visst finns det fisk!
Fråga yrkesfiskarna
De tycker att forskarna, som säger att torsken är utrotningshotad, borde fråga fiskarna om saken någon gång.
Erik Ahlgren själv fiskade förr lax med garn, men från och med i år är det förbjudet. Endast krokfiske är tillåtet, vilket har medfört att laxfisket i Östersjön så gott som upphört, med några få undantag. Erik Ahlgren fick en miljon kronor för att skrota sin laxbåt och köpte för pengarna en annan båt, som han nu använder i torskfisket.
- Men garnet jag hade var värt en miljon kronor, det fick jag ingen ersättning för.
Svårt vara fiskare
Att vara fiskare i dag är inte helt enkelt, vittnar de om. De måste gå en säkerhetskurs och sedan skaffa yrkesfiskarlicens. Med den i handen kan de sedan köpa en fiskebåt med licens.
- För att få licens gäller det att bevisa att vi kan tjäna minst 80 000 kronor om året, att vi till största delen lever på fisket. Sedan är det en massa regler om att vi ska anmäla när vi anländer till och sedan lämnar hamnen, hur stor fångsten är och så vidare.
De säger också att det är svårt att hitta "fiskedrängar", de får inte ta med sig vem de vill ut i båten.
Den yngste i gänget, Leo Nordin, 22 år, har däremot just nu en drömsits. Som han lever skulle Thorgrim och Erik också vilja ha det, och förmodligen också alla andra fiskare på Gotland.
Han fiskar med sin fars båt Monna. Far är Sten Nordin, som har fiskaffären i Sysne. Den fisk som Leo hämtar upp levererar han direkt till fiskaffären, där den förädlas eller säljs över disk. Han fiskar det som finns för säsongen i närområdet, han går ut de dagar vädret så tillåter och tar upp torsk, flundra och piggvar. Men också lax.
- Det behövs tre man för att krokfiska lax och det ska helst blåsa rejält, säger han.
Obegripliga regler
Leo Nordin får själv filea sin fisk, mer arbete, men han klagar inte. Han får bo på Gotland, han får vara ute på sjön på dagarna och han kan sova i sin egen säng på nätterna. Men också han har ibland till synes obegripliga regler att följa.
- Jag får till exempel bara lossa 720 kilo i Sysne. Resten av fisken måste jag lossa i Herrvik så att pappa får åka dit i bilen och hämta den.
Nu hoppas Thorgrim och Erik att också de nästa höst ska kunna fiska hemmavid.
- Då ska vi fiska kring Hoburgsbanken och kunna vara hemma med familjerna mer, säger de.
Hoppas få fortsätta
Erik Ahlgren hoppas att han om tio år fortfarande fiskar.
- Men då vill jag vara bara fiskare, inte torsk- eller laxfiskare. Då vill jag fiska torsk, flundra och piggvar på sommaren, torsk på hösten, strömming och lax på vintern och sedan lax med drivgarn på våren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!