Där ska tusentals ton med jord som förorenats av olja och metaller tas omhand, och även allt slam från öns biltvättar.
Planerna på en reningsanläggning i Dalhem mötte hårt motstånd från bland annat medlemmarna i Lina myrs dikningsföretag, som befarade att lakvatten skulle läcka ut i Dalhemsån för att vidare via Gothemsån kunna förorena värdefull jordbruksmark.
Efter det att Vägverket drog tillbaka sin ansökan om deponi i Dalhem har man haft ett provisoriskt tillstånd att mellanlagra förorenad jord allra längst söderut på Tofta skjutfält. Men utan ett permanent tillstånd har inte någon bearbetning av jorden kunnat göras.
Tydliga gränser
I tisdags gav länsstyrelsen tillstånd för verksamheten. På en 4 500 kvadratmeter tät asfaltbetongyta får Vägverket lagra upp till 8 000 ton jord åt gången. Allt lakvatten måste renas om det släpps ut till dagvattnet, och det finns tydliga gränser för hur mycket bly, kadmium, krom, nickel och andra metaller vattnet får innehålla.
- Det är skönt att äntligen ha det klart. Vi har liknande anläggningar på flera håll i landet, men det är bara på Gotland som det varit problem med tillstånd, säger Birger Sundström vid Vägverket Produktion.
Tillståndet gäller för samma plats där den förorenade jorden mellanlagrats. I augusti kommer arbetet med att behandla jorden igång. Den oljeförorenade jorden läggs ut i "kompostlimpor" där bakterier hjälper till att bryta ner oljan. Jord som förorenas med metaller renas med tvätt och metallresterna körs sedan till avfallsanläggningar på fastlandet.
- Hur mycket jord som tas omhand beror på hur mycket det grävs på Gotland. På senare tid har vi tagit emot en hel del jord från Visby hamn, men även från grävningar i samband med att fjärrvärme läggs ner, säger Birger Sundström.
Anläggningen ska även ta emot det slam som kommer från öns biltvättar. Cirka 300 ton slam per år kommer från biltvättarna.
Den renade jorden ska användas för att täcka kommunens deponi i Tofta, som bara ligger cirka 300 meter från Vägverkets anläggning.