BrÄda dagar i krogsvÀngen
KrogsÀsongen 2008 nÀrmar sig med stormsteg. I Är fÄr vi se rad större förÀndringar i det lokala utbudet. Vissa krogar byter Àgare, en del försvinner helt och andra blir kvar. HÀng med i GA:s kartlÀggning av vad som hÀnt sÄ hÀr lÄngt.
Foto:
Göte och Marie Modin har precis köpt PackhuskÀllaren i Visby. Just nu hÄller Àgarna pÄ med det mödosamma arbetet att renovera bÄde kök och förrÄdsdel pÄ det nya stÀllet. Samtidigt som de försöker göra sig av med sitt gamla stÀlle , Pensionat Warfsholm utanför Klintehamn.
- Det kÀnns sÄ klart lite bÄde och. Men det Àr sÄ mycket som ska göras dÀr ute, sÀger Göte Modin.
Kökspersonalen tar de med sig frÄn Warfsholm och enligt Marie Modin kommer Warfsholmsbesökarna att kÀnna igen sig nÀr de besöker PackhuskÀllaren.
- Tanken Àr att ta det bÀsta frÄn bÀgge stÀllen. Men en förÀndring Àr att vi kommer att ha lite mer lagad mat och satsa pÄ husman pÄ lunchen. Vi vill ocksÄ sÀtta vÄr prÀgel pÄ lokalen och inreda i lite varmare fÀrger. Vi vill ha en tydlig bardel och en lite mer sober restaurangdel, sÀger Marie Modin.
En sÀsong till
Ăn har det inte lagts nĂ„got bud pĂ„ pensionat Warfsholm, Ă€ven om intresset Ă€r stort för att gĂ„ pĂ„ den kommande visningen. FĂ„r de inget vettigt anbud inom kort sĂ„ kan de tĂ€nka sig att fortsĂ€tta driva anlĂ€ggningen en sĂ€song till.
- Det Àr ju vÄrt livsverk. Blir det inte rÀtt sÄ fÄr vi fortsÀtta, det Àr vi instÀllda pÄ, sÀger Marie, som tillsammans med Göte Modin drivit Warfsholm i 15 Är.
Surfers i Visby Àr Àven det till salu. Den nuvarande Àgaren Patric Björling satsar i stÀllet pÄ hotellverksamhet i à re.
- Det Àr mycket bÀttre företagsklimat dÀr, myndigheterna Àr sÄ otroligt mycket mer positiva till allt dÀr uppe. NÀr à re sÀger ja - sÀger Gotland nej.
Enligt Patric Björling finns det ett par som Àr intresserad av att ta över och han tror att affÀren Àr klar inom kort.
Underbar i Visby Àr sedan lÀnge ocksÄ till salu, och vad GA erfar har det Ànnu inte gjorts nÄgon överenskommelse om Àgarskifte.
Ett tag lĂ„g Ă€ven StrykjĂ€rnet crĂȘperie & logi ute till försĂ€ljning. Ăgarna bestĂ€mde sig till slut Ă€ndĂ„ för att fortsĂ€tta driva verksamheten.
- Det behövs ett crĂȘperie i Visby. Sedan vi gick ut med att vi skulle sĂ€lja har vi fĂ„tt massor med mejl frĂ„n folk som velat att vi skulle fortsĂ€tta, sĂ€ger Ann-Sofie Sellin, frĂ„n StrykjĂ€rnet.
LĂ€genhetshotell
NÄgon fortsatt restaurangverksamhet blir det dock inte i Restaurang Portens gamla lokaler i Visby. FastighetsÀgaren Rauk fastigheter bygger just nu om lokalerna till lÀgenhetshotell/studentlÀgenheter. Tanken var att lÀgenheterna skulle ha varit iordningstÀllda lagom till sommaren, men bygget har försenats. Totalt rör det sig om sju lÀgenheter om 30-50 kvadratmeter vardera.
Ljugarns bar och grill har varit till salu sedan i höstas, men Ă€n har det inte gjorts upp nĂ„gon affĂ€r. Ăgaren Tony Connman hĂ„ller just nu pĂ„ att flytta till VĂ€xjö.
- Jag har skaffat familj pÄ fastlandet och mer eller mindre redan flyttat dit. Vi har fÄtt en liten bebis nu, sÄ pÄ sikt fÄr jag starta upp nÄgonting dÀr i stÀllet, sÀger Tony Connman.
Han har drivit Ljugarns bar och grill i fyra Är, och vill det sig inte sÄ kan det mycket vÀl bli ett femte. Tiden börjar bli knapp.
- Som det ser ut nu sÄ har jag faktiskt börjat titta efter sommarpersonal, sÀger han.
PÄ Sudret hÀnder det ocksÄ saker. Josefin Ringbom, 27, har tagit över hela Hamra krog med Eldrike hantverkstorg efter sina förÀldrar.
Det betyder att stÀllet fÄr en lite ungdomligare touch. Kitesurfing och pizza bakad i vedeldad ugn Àr tvÄ möjliga tillskott till sommarens verksamhet.
- Jag vill att det ska bli min Äldersgrupps stamhak. Men vi riktar inte in oss specifikt pÄ unga, utan tanken Àr att alla Äldrar ska passa in hÀr, sÀger Josefin Ringbom.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!