25 år med Hassela Gotland

Det började för tjugofem år sedan som ett familjehem med fyra ungdomar. I dag har Hassela Gotland närmare 70 ungdomar placerade på flera ställen runt om på ön, och är därmed ett av Sveriges största behandlingshem.

På lördag brakar det loss med en stor fest på Wisby Strand. Hassela Gotland har med hjälp av sponsorer fått hit flera stora namn som kommer att uppträda på festen. Bo Kaspers Orkester, Petter, Andra Generationen och Cristal Andino är några av artisterna som bjuder på underhållning.

Internationella projekt

Under åren har man förutom att hjälpa ungdomar som hamnat snett även gjort ett antal större projekt. Under början av 90-talet hade dom ett stort utbyte med Shetlandsöarna. Runt millennieskiftet fick Hassela ett telefonsamtal från en kvinna i Australien som förlorat sin son på grund av en överdos. Hon frågade Lasse Siggelin om inte han kunde tänka sig att hjälpa till med att starta upp ett liknande behandlingshem i Australien, om hon skrapade ihop pengar. Så blev det, och under ett par år jobbade man i Australien med projektet.

Andra Internationella uppdrag har varit Riga i Lettland, där dom hjälpte till att starta upp Daytop som ännu idag finns kvar. Precis efter kriget i forna Jugoslavien blev Hassela Gotland nerbjudna till Bosnien för att hjälpa till med ett behandlingshem i Gorazde.

Många järn i elden

Men även lokalt på Gotland har man haft flera projekt. Ett försök var djurparken i Ahlskog som vuxna och ungdomar jobbade med några år innan det blev för dyrt att driva. Skutan Justus finns kvar än idag, även om den nu är till försäljning. Med den har ungdomarna seglat varje sommar, och lagt ner stort arbete på att rusta upp och underhålla. Vävars, Bullboden och nyöppnade Blomakuten är några andra exempel som drivs av Hassela idag, liksom det ständigt växande Bockes tjänstehundar som bedriver uppfödning av Schäfer.

Hassela Gotland Har flera kollektiv på ön. Kollektivet i Klintehamn, Tors Gård i Bro, Vängeakuten och Bockes som tillhör Klintekollektivet.

Blåljus - senaste nytt om brott och olyckor


Alltid aktuell webb-tv

Månadens bild

 

Ung bild 14  


SENASTE KOMMENTARERNA

Inlägg av Ronnie Lundin
Nu har Anders Borg tappat styråran

Inlägg av Son Of A Gun
"Botan" kan tvingas stänga igen

Inlägg av Mats Hansson
Vänstern står svarslös

Inlägg av Sven177
Då öppnar Gotlands första lekland

Inlägg av Oberyn Martell
Nu har nya ambulanshelikoptern landat


Lokala nyheter i mobilen: mobil.helagotland.se

FRÅGAN

Vilken dialekt är fulast?

Skånska
Norrländska
Göteborgska
Stockholmska
Annan


Tipsa oss! tips@helagotland.se 0498-202460

Om tipsfunktionen>>


GT-klotet 2014

Wahlgren nyfiken på...


Läsa dagens tidning? Klicka nedan!


Gotlands Allehanda som e-tidning

Gotlands Tidningar som e-tidning
Charter
LMS
Hotel

Webbkameror

Länk till Gotlands Medias läsarpanel
Tyck till om det redaktionella innehållet och om annonser i GA, GT och på helagotland.se


Länk till gotland.net

Idag serveras: