25 år med Hassela Gotland

Det började för tjugofem år sedan som ett familjehem med fyra ungdomar. I dag har Hassela Gotland närmare 70 ungdomar placerade på flera ställen runt om på ön, och är därmed ett av Sveriges största behandlingshem.

På lördag brakar det loss med en stor fest på Wisby Strand. Hassela Gotland har med hjälp av sponsorer fått hit flera stora namn som kommer att uppträda på festen. Bo Kaspers Orkester, Petter, Andra Generationen och Cristal Andino är några av artisterna som bjuder på underhållning.

Internationella projekt

Under åren har man förutom att hjälpa ungdomar som hamnat snett även gjort ett antal större projekt. Under början av 90-talet hade dom ett stort utbyte med Shetlandsöarna. Runt millennieskiftet fick Hassela ett telefonsamtal från en kvinna i Australien som förlorat sin son på grund av en överdos. Hon frågade Lasse Siggelin om inte han kunde tänka sig att hjälpa till med att starta upp ett liknande behandlingshem i Australien, om hon skrapade ihop pengar. Så blev det, och under ett par år jobbade man i Australien med projektet.

Andra Internationella uppdrag har varit Riga i Lettland, där dom hjälpte till att starta upp Daytop som ännu idag finns kvar. Precis efter kriget i forna Jugoslavien blev Hassela Gotland nerbjudna till Bosnien för att hjälpa till med ett behandlingshem i Gorazde.

Många järn i elden

Men även lokalt på Gotland har man haft flera projekt. Ett försök var djurparken i Ahlskog som vuxna och ungdomar jobbade med några år innan det blev för dyrt att driva. Skutan Justus finns kvar än idag, även om den nu är till försäljning. Med den har ungdomarna seglat varje sommar, och lagt ner stort arbete på att rusta upp och underhålla. Vävars, Bullboden och nyöppnade Blomakuten är några andra exempel som drivs av Hassela idag, liksom det ständigt växande Bockes tjänstehundar som bedriver uppfödning av Schäfer.

Hassela Gotland Har flera kollektiv på ön. Kollektivet i Klintehamn, Tors Gård i Bro, Vängeakuten och Bockes som tillhör Klintekollektivet.

VD:n är säker: "Vi kommer driva trafik"
Anders Steiner

Lars Meijer, Gotlandsbåtens vd, är helt ovetande när Helagotland.se informerar om att Konsumentverket beslutat sig för att driva en grupptalan till ARN: "Jag känner inte till det och har inte tagit del av det". 

Läs också:

Är du en av dem kanske?

En av fem personer påstår att de hatar att träna. Men misströsta inte om du är en av dem.
FRÅGANVad tycker du EGENTLIGEN om att träna?

Jag hatar det 
Jag jublar inte men det är okej 
Jag älskar träning 
 

Blåljus - senaste nytt om brott och olyckor


 

Hitta allt om Gotland



Månadens bild

FRÅGAN

Vad tycker du EGENTLIGEN om att träna?

Jag hatar det
Jag jublar inte men det är okej
Jag älskar träning

 

Alltid aktuell webb-tv



Lokala nyheter i mobilen: mobil.helagotland.se

 

 

GT-klotet 2014



Tipsa oss! tips@helagotland.se 0498-202460

Om tipsfunktionen>>


Läsa dagens tidning? Klicka nedan!


Gotlands Allehanda som e-tidning

Gotlands Tidningar som e-tidning
Charter
LMS
Hotel

 

Länk till gotland.net


Webbkameror

Länk till Gotlands Medias läsarpanel
Tyck till om det redaktionella innehållet och om annonser i GA, GT och på helagotland.se






Idag serveras: